El Centre Cultural i de Congressos Lauredià serà la seu de les primeres Jornades de Salut Planetària que tindran lloc els pròxims dies 12 i 13 de maig del 2022 on reuneix, en format presencial i en línia, els màxims experts internacionals i nacionals en aquesta disciplina científica i que són de caràcter gratuït.
Les jornades, de caràcter internacional amb llengua vehicular en anglès, estan organitzades pel Ministeri de Salut del Govern d’Andorra, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), la Universitat d’Andorra i Andorra Recerca + Innovació, que han organitzat conjuntament aquest projecte amb la col·laboració d’institucions científiques de màxim prestigi com l’Institut de Salut Carles III, l’ISGlobal-Barcelona Institute for Global Health i l’Escola d’Estiu de Salut Pública de Menorca.
En la roda de premsa de presentació celebrada avui dijous al migdia, el ministre de Salut del Govern, Albert Font, ha manifestat que “les jornades permeten analitzar la interdependència entre la salut de les persones i la salut del planeta i la salut planetària investiga temes com el canvi climàtic i la seva incidència en tots nosaltres o la biodiversitat, temes que com a Govern ens preocupen”.
D’altra banda, el director del SAAS, Josep Maria Piqué ha dit “que estem compromesos en el concepte de la dependència dels efectes dels canvis dels ecosistemes en la nostra salut i aquestes jornades compleixen amb escreix l’objectiu que ens vam fixar que era portar científics nacionals i internacionals de primer nivell que analitzin els reptes que tenim com a societat”, justificant que el format híbrid presencial i en línia “ens permet tenir científics de prestigi mundial i que també facilitarà una audiència internacional considerable”.
El director del centre d’Andorra Recerca + Innovació, Marc Pons ha avisat que “aquesta nova disciplina de salut planetària és una manera eficient d’encarar la interdisciplinarietat i visió holística de la societat i el planeta que és precisament una de les raons de ser del mateix centre d’Andorra Rercerca + Innovació centrat en els estudis del medi ambient i la tecnologia i innovació”. Pons ha finalitzat la seva intervenció destacant que “les jornades són una oportunitat per treballar aquestes temàtiques amb experts i una possibilitat d’esdevenir un punt fort de posicionament d’Andorra a escala internacional en aquesta temàtica”.
La directora de Ciències de la Vida i Educació de la Universitat d’Andorra, Virginia Larraz ha comentat que “la salut planetària i la seva visió interdisciplinària necessita professionals de diversos àmbits acadèmics i professionals: científics, econòmics o educatius per exemple i aquestes jornades són un punt de partida d’aprenentatge de formació”.
La Salut Planetària
Es tracta un nou camp transdisciplinari, nascut fa només uns anys, que se centra a analitzar i abordar els impactes de les interrupcions humanes en els sistemes naturals de la Terra sobre la salut humana i tota la vida a la Terra. Les jornades analitzaran els canvis imminents i actuals de la temperatura i el clima, la concentració de gasos d’efecte d’hivernacle, el desglaç d’ambdós casquets glacials i el col·lapse de la biodiversitat, per esmentar només alguns de la llarga llista dels efectes duradors produïts per l’espècie humana.
La jornada començarà amb una conferència d’obertura en què els organitzadors explicaran com Andorra està treballant en els Objectius de desenvolupament sostenible i on seguiran 5 taules rodones amb diversa temàtica: canvi climàtic, biodiversitat, tecnologia i innovació, entre d’altres.