Els serveis mèdics de qualsevol regió pirinenca espanyola, departament francès o Andorra podran entrar en territori veí per auxiliar en cas d’una emergència o una catàstrofe. Aquest és el sistema que s’està desenvolupant per eliminar les fronteres en cas que sigui necessària ajuda sanitària immediata. Tant els serveis mèdics andorrans cap als països veïns o a la inversa podran travessar les fronteres pirinenques i donar assistència sense necessitat de cap tràmit. La premissa serà garantir el recurs sanitari que estigui més a prop del lloc dels fets i el que estigui més capacitat per donar resposta a l’emergència sanitària.
Els protocols per al nou model s’han elaborat durant tres anys en el marc del projecte transfronterer Egalurg, una iniciativa europea de cooperació mèdica per a pacients de traumatologia i catàstrofes massives que busca optimitzar el trasllat de les víctimes i activar aquelles unitats mèdiques més pròximes, sense importar la seva procedència. D’aquesta manera, una ambulància andorrana podria recollir a un usuari en territori francès, i una francesa, a Catalunya. “Les emergències no entenen de fronteres”, defensen els responsables del projecte. El projecte europeu acaba en uns mesos, però deixa les bases per a futures col·laboracions entre regions, si bé encara no existeix un conveni entre les administracions per a dur a terme aquestes actuacions en una catàstrofe real.
La simulació introdueix una nova figura, denominada ‘follow me’, que exerceix de coordinador mèdic entre els professionals de les diferents regions. El nou protocol inclou a més una nova eina per a coordinar totes aquestes labors, denominada Plataforma de Gestió d’Afectats, que ajuda en la selecció de malalts i permet mantenir seguiment de cadascun des del lloc del succés fins a la xarxa hospitalària.
El projecte neix de la coordinació entre el Centre Hospitalari de Tolosa, que lidera la iniciativa, el SEM, el Centre Hospitalari de la Costa Basca i el Centre de Recerca Biomèdica Navarrabiomed. La xarxa operativa compta amb França, Andorra i, a Espanya, amb Catalunya, Navarra i Aragó. Disposa de 17 entitats associades que engloben centres hospitalaris i de recerca.
La directora d’Operacions del SEM, Anna Fontquerni, subratlla que els nous protocols i eines suposen “un avanç importantíssim”, perquè els efectius sanitaris de països fronterers mai havien compartit aquest tipus d’informació. Ara, es garanteix que els pacients rebin “el mateix tipus d’atenció a banda i banda de la frontera”.