Govern prepara una llei per protegir l’idioma oficial. El text recollirà l’obligació dels residents, tant els actuals que vulguin renovar el permís com els que el demanin per primer cop, d’acreditar uns coneixements mínims de català. En cas que no puguin fer-ho, hauran de fer un curset de trenta hores de català per garantir que tinguin un mínim de coneixement de la llengua oficial del Principat.
Fonts pròximes a Govern van indicar que per tirar endavant aquest pla caldrà que es contractin quatre noves places de professor de català per a adults. Les incorporacions s’haurien de fer el 2024 per donar cobertura a l’augment de treball que es pot girar quan una part dels residents actuals, i també dels nous, hagin de fer el curset de trenta hores obligatori. Sense aquest curset l’acreditació dels coneixements mínims de català no es concedirà o renovarà la carta verda de residència.
Be o no be.
La cuestio és clara i fàcil d’entendre, la preservació del idioma és necessari, aquí a Andorra no és una segona llengua com molta gent es pensa, es la llengua oficial té la seva lògica.
Si marxes fora el francès, el anglès i qualsevol llengua de un altre país, no et contracten si no la coneixes.
La lleguna catalana ha de ser obligatoria per residents i transfronterers que treballen a Andorra.
S’acabarà no fent, Andorra avui es castellana, el català serà llengua morta com el llatí.
Em sembla una iniciativa que ja calia fer. En general per les persones que venen, tenim la mateixa arrel llatina (castellà/francès) , no és tan complicat que les persones puguin aprendre un mínim de paraules, per desenvolupar-se en la branca d’activitat concreta.
Creiem en nosaltres mateixos. I si volem un treball de qualitat i una bona atenció al públic, la voluntat d’aprenentatge ja manifesta una actitud positiva que repercutirà en tot.