L’anàlisi dels òbits que han tingut lloc a Andorra entre el 2015 i el 2019 revelen que a la comunitat portuguesa l’edat mitjana de defunció és vint anys menor a la de la resta. En aquests cinc anys van morir 71 residents portuguesos a una edat mitjana de 56,87 anys, mentre que pel que fa a la resta els andorrans estan en 75,89, els francesos en 77,25 i els més longeus són els espanyols amb 78,47 anys. L’estudi només indica les dades i no els motius pels quals hi ha aquesta gran diferència de 20 anys d’una comunitat respecte a la resta. Les xifres mostren que el nombre de morts a la comunitat portuguesa no és molt alt i fins i tot baix respecte al pes que tenen en la població total. Aquests dos factors combinats podrien indicar que la gran majoria de residents lusitans marxen al seu país quan són grans o s’han jubilat. Per tant, hi ha menys defuncions de les que equivalen al seu pes poblacional, però afecten a gent més jove ja que són els que estan vivint al país. La mitjana d’edat dels òbits és clarament més baixa entre els homes que no arriba als 73 anys, mentre que en les dones pràcticament és de 80. De l’estadística el capítol ‘altres’ no s’analitza perquè no es pot diferenciar per nacionalitat en estar totes la resta agrupades.De les xifres del departament d’estadística també hi ha una altra que crida l’atenció. Es tracta de la taxa de fecunditat que estableix el nombre de naixements respecte a la xifra de dones en edat fèrtil en un període concret. El més destacat és que la taxa de fecunditat de les residents espanyoles és molt més alta que la d’andorranes i franceses i sensiblement més alta que la de les portugueses. Les dones espanyoles superen el 40 en taxa de natalitat, mentre que andorranes i franceses estan en el 25 i les portugueses en el 32.
Potser els portuguesos no fan la seva vellesa aquí, però al seu pais… Les estadístiques amb numeros petits son molt perilloses.
El text ja explica que aquest segurament és el principal motiu. Les xifres però són de cinc anys i per tant és un període suficientment llarg.