El Govern ha instal·lat tres radars pedagògics a Sant Julià de Lòria, els primers a Andorra, per tal de reduir la velocitat, després de la preocupació del comú lauredià pels excessos que hi ha hagut amb el nou vial. “És un radar que va amb làser i detecta la velocitat a 250 metres de distància”, ha explicat el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, qui ha afegit que quan se supera la velocitat per 10 km/h, el radar marca que queda superada la velocitat però no marca la velocitat efectiva. “A partir de 50 km/h, la senyalització és vermella i per sota de 50 vol dir que se circula adequadament i el semàfor està en verd”. Tot i així, “aquests radars no multen”, ha comentat Torres, assegurant que són pedagògics per informar a la gent a la velocitat que estan circulant.
De fet, un dels motius d’aquestes instal·lacions, a banda de la demanda del comú de Sant Julià de Lòria per la preocupació dels seus ciutadans, han estat les 700 sancions que la policia ha imposat durant dos mesos i mig mitjançant els controls de radar mòbil. “També tenim pancartes que indiquen que hi ha controls freqüents”, els quals es continuaran fent “per veure si amb aquestes mesures que no són coercitives sinó indicatives, la gent redueix la velocitat en aquesta zona”, ha dit. Per tant, ha remarcat que l’objectiu en cap cas és recaptatori.

Quant als radars pedagògics, se n’ha instal·lat un a la nova desviació, un a l’avinguda Francesc Cairat pels vehicles que circulen de pujada i un altre davant de la universitat que només agafarà els vehicles de baixada. El cost d’aquests radars està al voltant dels 2.000 euros i a Sant Julià s’ha fet una inversió d’entre 6.000 i 7.000 euros, ja que també s’ha reforçat amb senyalització horitzontal i vertical amb els 50 km/h, ha apuntat el ministre. A més, ha comentat que si la mesura funciona, altres parròquies, com la de Canillo, també han sol·licitat la instal·lació d’aquests radars a la zona del Canaro.
Aquestes mesures serviran probablement com a prova de foc per aquest cap de setmana de pont a Espanya. “Podrem obtenir moltes dades que ens permetran veure si la implementació ha estat encertada o no”, ha declarat Torres. Durant l’acte, també han participat els cònsols de Sant Julià i Josep Majoral, cònsol major de la parròquia laurediana, ha continuat mostrant-se reticent amb les accions que s’han fet amb vial i el doble carril i ha indicat que aquest cap de setmana servirà per prendre el pols i veure com funciona aquest tram nou. “Soc reticent però no deixo de donar un vot de confiança”, ha indicat Majoral. Sobre les mesures per reduir la velocitat, el cònsol major lauredià ha recordat que no era simplement una demanda del comú, sinó que en una reunió de poble la ciutadania els va reclamar mesures per la inseguretat que hi havia. En aquest sentit, ha agraït a la taula de mobilitat les mesures que s’han pres però ha assegurat que si no n’hi ha prou, “no pararem de continuar insistint amb més mesures i sempre amb pro de la seguretat de tots els lauredians”. Així, ha explicat que hi ha altres mesures com un radar fixe o passos elevats pels vianants.
D’altra banda, Torres ha estat preguntat sobre el projecte de l’edifici multifuncional i ha indicat que tindrà una partida en aquest pressupost. Finalment, també ha afegit que s’està treballant amb la llei de contractació pública i ha assegurat que la idea és entrar-la a tràmit a finals del mes d’octubre.