El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha emès una sentència en la qual considera il·legal el model de declaració de béns a l’estranger de l’Agència Tributària Espanyola. Aquest Tribunal entén que les multes imposades per aquesta declaració, que podien arribar al 150% dels béns no declarats, “són desproporcionades”, i assenyala que la regulació espanyola és contrària al dret i atempta contra la lliure circulació de capitals de la Unió Europea.
Aquesta decisió té una derivada molt clara a Andorra perquè va afectar tots els ciutadans espanyols que tenien béns a Andorra, tant en diners com en propietats, i que van ser multats amb fins al 150% del valor del que tenien. El cas més mediàtic és el dels Pujol que van haver de pagar dos milions d’euros a Hisenda. Al 2014, després que Joan Pau Miquel entregués els comptes del Pujol a la policia espanyola i els publiqués El Mundo, Jordi Pujol va reconèixer els fons a Andorra, dient que es van originar en l’herència del seu pare Florenci.
Ara, s’obre la porta a que se’ls hi retornin aquests diners perquè la sanció era desproporcionada i contrària als principis de la UE. Més enllà dels Pujol estarien beneficiats tots aquells espanyols que tenien una segona residència al Principat i que van ser sancionats. Espanya podia tenir totes les dades dels seus residents amb béns al Principat gràcies al conveni d’intercanvi d’informació.
La sentència és recent, però cal veure com s’implementa i qui pot reclamar. S’ha de veure quina retroactivitat té la mesura i si poden ser indemnitzats aquells que van impugnar la sanció o tots els afectats.
El conegut com a model 720, aprovat en un dels governs de Rajoy a proposta del ministre Cristóbal Montoro, obligava a declarar a Hisenda tots els béns a l’estranger valorats en més de 50.000 euros. Les conclusions de l’advocat general de la UE ja van ser desfavorables a aquesta declaració el juliol passat, quan en un informe va assegurar que veia contrària al dret comunitari. Va ser llavors quan la Comissió Europea va decidir denunciar la normativa espanyola.
La Comissió va considerar en el seu moment que la norma era injusta en imposar als subjectes amb béns en l’estranger controls que no s’apliquen a Espanya i, a més, va considerar que l’Agència Tributària Espanyola pot disposar de totes les dades gràcies a la transparència del règim d’intercanvi d’informació en l’àmbit de la UE. Ara el Tribunal ha donat la raó a l’Advocat general de la UE i declara il·legal aquesta regulació.
Aquesta sentència obliga a retornar també canviaria la situació del Rei emèrit pels comptes a Suïssa.