El perfil tipus del contagiat per coronavirus a Andorra és una persona d’entre quaranta i seixanta anys (gràfic 1) ja que aquest és col·lectiu amb una major afectació amb uns 235 casos i s’ha d’entendre que les dades estan extretes del final del mes passat quan s’estava una mica per sobre dels 400 positius. Si es comparen en general homes i dones (gràfic 2) hi ha molts més casos de dones i cal fixar-se en l’estadística. La de les dones s’ha hagut de fer amb uns paràmetres (fins a 3.500 casos per cada 100.000 habitants) molt més amplis que la dels homes (fins a 2.500 casos per cada 100.00 habitants) per poder ser comparables.
Gràfic 1. Distribució de positius per franges d’edat.
Així s’extreu de la informació facilitada avui pel ministeri de sanitat a través de la metgessa en salut pública del ministeri Mireia Garcia. Les dades difereixen del que se suposava sobre més positius entre els homes. És a l’inrevés. En la franja d’entre 40 i 60 anys hi ha unes 130 dones per uns 105 homes. Cal tenir en compte que aquest grup acumula un percentatge important de la població a Andorra. En franges més concretes, les dones de 40 a 55 són el col·lectiu amb més positius amb uns 105 casos.
Si la distribució dels casos es fa per nombre d’habitants de cada franja el resultat és molt diferent. Aquí els més afectats amb molta diferència són les persones de més de vuitanta anys. I aquí les dones encara tenen més diferència, segurament perquè n’hi ha moltes més que homes per la diferència d’esperança de vida.
Gràfic 2. Impacte per edat i sexe. El de les dones és fins a 3.500 per cada 100.000 habitants i el dels homes de 2.500.
Excepte en el grup de 5 a 10 anys i en el de 55 a 60 anys les dones comptabilitzen mes positius que els homes per nombre d’habitants. També s’ha d’assenyalar que la població andorrana té mes homes que dones per l’impacte dels immigrants on predomina el sexe masculí.
Mireia Garcia ha explicat que en les gràfiques d’incidència s’evidencia un “cert aplanament de la corba de contagis els darrers dies”.
Gràfic 3. Casos actius i data d’inici dels símptomes.
Segons la metgessa, la corba més pronunciada de l’inici “indica la transmissió persona a persona” i “l’aplanament que es comença a veure està relacionat amb les mesures de confinament endegades per l’Executiu i el distanciament social”. En aquest sentit, cal destacar que per analitzar l’evolució de la crisi al país es té en compte la data d’inici de simptomatologia dels pacients ja confirmats, per tal de veure el total de “nous casos” segons el moment en què es van produir i no en què s’han diagnosticat.
Abastiment de mascaretes garantit
Tot i que encara és massa aviat per avançar si ja s’ha superat el pic de casos, tant Garcia com el ministre Martínez Benazet han recordat la importància d’extremar les mesures de confinament per tal que la tendència segueixi sent positiva. Finalment, el titular de la cartera ha recordat un cop més a la ciutadania que “l’abastiment de mascaretes està garantit” i ha demanat que no es vagi a les farmàcies de cop a recollir-les per evitar aglomeracions.