El virus de la Covid-19 és ara més contagiós que quan va arribar el passat hivern però no s’ha tornat més virulent, segons coincideixen a assenyalar diferents estudis que han analitzat com ha evolucionat el SARS-*CoV-2 des de la seva aparició. El patogen ha adquirit la capacitat de transmetre’s amb més eficiència gràcies a una mutació genètica que li ha permès modificar la proteïna S (de l’anglès Spike, o espiga). Aquesta és la proteïna que el virus utilitza a manera de ganxo per a fixar-se a la membrana de les cèl·lules humanes i poder infectar-les, segons publiquen diferents mitjans internacionals.
La mutació, anomenada D614G, li permet agarrar-se a les cèl·lules amb més eficiència, segons una recerca de la Universitat de Massachusetts. Noves dades presentades aquesta setmana en la revista Nature mostren que la mutació accelera la proliferació del virus en les vies respiratòries altes però no en els pulmons. La multiplicació accelerada del virus explica que els ceps dotats d’aquesta mutació siguin ara hegemòniques en el món. Atès que les persones infectades amb aquests ceps produeixen i emeten major quantitat de virus, poden contagiar més fàcilment a unes altres persones.
Les noves dades expliquen també que el coronavirus no hagi evolucionat cap a una major virulència, ja que la mutació D614G no eleva el risc d’afectar els pulmons i causar pneumònia. Els coronavirus que circulen ara descendeixen d’un cep identificat per primera vegada en una mostra d’un pacient d’Itàlia del 20 de febrer. En aquell moment no se sabia encara que aquest cep es convertiria en dominant. Van ser científics dels EUA els qui van reconstruir la seva història en una recerca publicada el 20 d’agost en la revista Cell.