El Govern ha aprovat el nou Reglament de les característiques i especificacions dels establiments que subministren menjar i begudes. Així l’han presentat els directors d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, i de Registres Jurídics, Àlex Cucurella.
Tal com han apuntat, durant les fases de reobertura de l’activitat econòmica, es va fer palesa la dificultat d’establir criteris objectius a l’hora de determinar quines activitats podien reprendre l’activitat i quines no, especialment en els sectors de la restauració i l’oci nocturn. Així doncs, amb la finalitat de clarificar i donar més seguretat jurídica a aquests segons, es crea el Reglament, que regula les característiques i especificacions per desenvolupar qualsevol de les activitats comercials d’aquests sectors, establint-ne els requisits, obligacions i prohibicions. No s’inclouen en aquesta normativa els establiments que no estiguin oberts al públic general, com podrien ser menjadors escolars o universitaris, de treballadors, entitats, clubs o associacions i modalitats d’allotjament turístic.
El text, segons ha apuntat Cucurella, s’ha treballat conjuntament entre el ministeri de Salut, el de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i el de Presidència, Economia i Empresa i classifica els establiments segons restaurants, bars, bars restaurants, discoteques, pubs, sales de festes o sales de ball. En qualsevol cas, ha puntualitzat, les dependències annexes –com ara terrasses o jardins– es consideren part del local i s’han de regir per la mateixa normativa.
Així doncs, Pujol ha explicat que la principal diferència entre un restaurant i un bar és que el primer disposa d’un servei de menjador i ofereix menjars elaborats mitjançant carta o menú, per consumir-se allà o per portar. S’inclou en aquesta primera definició també els snacks, les granges, la restauració ràpida i els bufets lliures. Pel que fa als bars, aquests poden tenir barra i servei de taula, però només poden elaborar menjars freds; els plats calents han de ser no elaborats. Aquí s’hi inclouen també les cafeteries, els salons de te i les tavernes. Finalment, si l’establiment ofereix ininterrompudament els dos serveis, es considerarà bar restaurant.
En el cas dels restaurants, han de disposar d’una cuina equipada amb un sistema d’extracció de fum. Els bars no requereixen extractor, però han d’escalfar els plats precuinats en sistemes que no generin ni fum ni olor. Els bars restaurants s’han d’ajustar a les disposicions de les dues activitats.