Durant la primera onada de la pandèmia, un 11% de la població del Principat d’Andorra va estar exposada al virus SARS-CoV-2, i van ser els treballadors estacionals els més afectats, apunta un estudi de seroprevalença coordinat pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”, i Actua Innovació. L’estudi, que acaba de ser publicat a la revista The Lancet Regional Health – Europe, s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre les tres institucions per millorar la predicció de malalties infeccioses i incrementar la seguretat biològica al Principat d’Andorra.
Al mes de maig de 2020, un 91% de la població del Principat d’Andorra (70.624 habitants) va participar en l’estudi que es va dur a terme per calcular la prevalença d’anticossos contra el SARS–CoV-2. Els resultats obtinguts mostren que durant la primera onada de la pandèmia de COVID-19, un 11% de la població andorrana tenia anticossos enfront del virus, el que mostra que una part considerable de la població sembla haver estat exposada al virus durant el pic inicial.
Aquesta xifra és més del doble que la detectada per l’estudi ENE-COVID a Espanya durant la primera onada (5%). Això es deu principalment al fet que la pandèmia va començar en plena temporada d’hivern, amb una alta afluència i intensitat turística, i també a l’alta capacitat de detecció de casos derivada de l’estratègia de gestió que va fer Andorra.
Analitzant les prevalences pel que fa als diferents trams d’edat, els majors de 90 anys (15,2%) i el grup de 80 a 89 anys (13,8%) van ser els grups de població més afectats, seguit dels adolescents de 10 a 19 anys (13,7%) i de les persones de 50 a 59 anys (13,6%). Per grups de població, els resultats indiquen que la seroprevalença va ser major entre els treballadors estacionals (13,3%), definits com aquells que treballen al país entre els mesos d’octubre i maig coincidint amb la temporada d’esquí, que entre la població general (9,7%).
“Aquest és el primer estudi de seroprevalença que avalua universalment tota la població d’un país, i el més gran d’aquest tipus en tot el món”, afirma Carlota Dobaño, investigadora d’ISGlobal i autor del treball. “L’estudi ens ha permès identificar els punts crítics d’infecció i pot contribuir al disseny d’intervencions personalitzades per prevenir la transmissió del SARS-CoV-2 a Andorra”, afegeix Cristina Royo-Cebrecos, investigadora del SAAS i primera autora.