La major part d’Europa aposta per prendre mesures contundents per convèncer els no vacunats que acceptin el vaccí. La pionera va ser Àustria, amb un confinament per a les persones no immunitzades (que no tinguin la pauta completa de vacunació ni hagin passat la malaltia en l’últim mig any), que des d’aquest dilluns només poden sortir de casa per anar a treballar, al metge o al supermercat. És a dir, s’han imposat als no vacunats (un 35% de la població) les mateixes condicions que en les primeres onades de la pandèmia es van imposar a tota la població. La decisió del govern austríac ha traçat i aplanat el camí per a altres països europeus que el prenen d’exemple per plantejar mesures similars. En les últimes hores, la idea ja s’ha plantejat públicament a Alemanya, els Països Baixos i Eslovènia i molts altres països la tenen damunt de la taula en veure el repunt dels virus pel que ara ja es denomina ‘la pandèmia dels no vacunats’.
A Berlín, Brandenburg i Saxònia ja està en vigor la denominada “regla 2G” (per geimpft, genesen, que significa vacunat, recuperat), que prohibeix a les persones que no estan immunitzades l’accés a llocs públics no essencials, com ara restaurants, cinemes i gimnasos. Aquest dimarts, altres estats federats han pres el mateix camí, entre ells Baviera, el més gran. A part de l’acord per restringir els moviments dels no vacunats, està obert el debat sobre la vacuna obligatòria per a alguns col·lectius, com ara els treballadors sanitaris.
Amb un 67,5% de la població amb la pauta completa i prop d’un 70% amb una sola dosi, Alemanya és un dels països de l’Europa Occidental amb una taxa de vacunació més baixa, i des de mitjans d’octubre està experimentant un creixement continu dels contagis, un brot que s’atribueix al nivell insuficient d’immunització.
Els Països Baixos, que divendres van anunciar un confinament parcial per a tota la població, plantegen ara aplicar-lo només als no vacunats a partir del desembre, quan expirin les mesures actuals. Ara mateix, els bars i restaurants i les botigues essencials han de tancar a les vuit del vespre i els establiments no essencials, a les sis, les reunions a casa no poden ser de més de quatre persones, el teletreball torna a ser més que recomanable i no es permet públic als esdeveniments esportius.
Dictatorial. Sols per treballar i per comprar. I després va Alemanya. I després lo reste.