Les detencions per alcoholèmia a Andorra estan a un nivell altíssim i la passada Nit de Sant Joan només va haver un detingut per aquest motiu. I en realitat, la prova se li va fer després que el conductor fes una acció de risc a la xarxa viària. La paradoxal realitat marxa que la Nit de Sant Joan sigui la de menys detencions per alcoholèmia.
Dos de cada tres detencions que tenen lloc al Principat són per positius per alcoholèmia. És molt estrany que un sol di ano n’hi hagi. L’any passat va ser 467 quan tots els furts o robatoris al Principat van ser 15. Més enllà de les campanyes específiques contra l’alcoholèmia, la policia té cada dia com a mínim un control al Principat i sovint dos. Especialment a partir del vespre i fins a la matinada. La xarxa viària és tan petita que amb un control a Encamp, un a la Massana i un a la part sud Andorra la Vella gairebé tots els cotxes passen per davant d’un punt de control. En principi, són controls de documentació, però al mes mínim signe, o sense signe, es demana la prova d’alcoholèmia. Per tant, si se circula pel vespre o la nit a Andorra es té cada dia una opció relativament alta, infinitament més que en altres països.
Amb milers de persones ‘de festa’ i havent de passar amb el vehicle obligatòriament per un dels tres eixos viaris nacionals, la nit de Sant Joan podria derivar en desenes o centenars de detencions per alcoholèmia. Fonts properes al cas van indicar que no hi hauria prou cel·les per acollir tots els detinguts en cas que el cos fes simplement el que fa cada nit de la resta de l’any: un o dos controls de documentació. El ‘truc’ per evitar un escàndol majúscul es basa a tenir presència als carrers, però evitar al màxim haver de fer alcoholèmies. Només es fa la prova en cas que sigui inevitable com després d’una imprudència a la carretera o un accident. La tàctica funciona: la nit amb major nombre potencial de positius és la que menys en té de tot l’any.
No és un truc!! És lògica..és una nit on quasi la totalitat de la població està al carrer i amb pirotècnia a les mans.
El que es fa en aquests casos és prioritzar, de manera que les patrulles estiguin lliures per atendre qualsevol intervenció amb la major brevetat!
Si estan detenint a qui sigui i pel que segui, estan al despatx!! No sé si ho podràs entendre!!
La solució a això és que es posin més efectius al carrer per la situació extraordinària de la nit de Sant Joan i no mirar cap un altre costat. O quan tenim una visita del Copríncep no hi ha policia per tot arreu?? Suposo que mai has tingut un accident de trànsit per culpa d’un conductor begut!!