En els últims tres anys han tingut lloc a Andorra 104 temptatives de suïcidi, segons les dades facilitades per Govern després d’una pregunta parlamentària de la consellera del PS Susanna Vela. Els tres anys van del 2019 al 2021. En els dos primers mesos del 2022 hi ha hagut dos casos més.
Per sexes, les dones han protagonitzat 70 temptatives, mentre que els homes 34. Les dades estan dividides entre gent gran, població adulta i adolescent. En la gent gran és l’únic grup on els homes són majoritaris amb sis, mentre que les dones són quatre. Els adolescents masculins han protagonitzat 3 casos i les femenines 10. En la població adulta, els homes són 25 i les dones 56.
Si es fan els comptes per anys, durant el 2019 van haver-hi 22 intents, al 2020 van ser 37 i l’any passat 45. S’ha incrementat el nombre de casos cada any i en el 2021 s’han doblat les xifres del 2019. Durant el període de pandèmia s’han doblat.
Xifres dels intents de suïcidi a Andorra
La resposta per part de Govern indica que “l’anàlisi de l’activitat del Servei de Salut Mental del SAAS, s’observa que de manera similar als països veïns un dels motius d’ingrés a les unitats d’hospitalització de salut mental és la temptativa de suïcidi”.
Explica que “els intents d’autòlisi es defineixen com els actes autolesius deliberats que no tenen un final letal perquè la conducta autolesiva és interrompuda en el seu curs o bé perquè no comporta danys físics
mortals. Per tant, inclouen tots els tipus de temptatives (des de la crida d’atenció fins a l’intent
d’elevada letalitat). És a dir, a l’hora de registrar els intents d’autòlisi atesos, es disposa d’un únic
codi que engloba diferents graus de les temptatives d’autòlisi: per exemple, quan es parla d’intent
de suïcidi, poden ser també crides d’atenció o autolesions lleugeres sense lesió autolítica o intenció
de morir-se”.