La gran artífex que l’economia russa hagi aguantat el primer embat de les sancions imposades per la guerra d’Ucraïna, la presidenta del Banc Central de Rússia, Elvira Nabiúllina, va advertir aquest dilluns davant els diputats de la Duma Estatal que les reserves del país s’acaben i la veritable crisi arribarà entre el segon i el tercer trimestre d’enguany. El seu avís, categòric alhora que mesurat, paraula a paraula, en una rara opinió crítica d’un alt càrrec en els últims mesos, va ser rebutjat pel mateix Vladímir Putin poques hores després. “Rússia ha resistit una pressió sense precedents. La situació s’està estabilitzant”, va afirmar el mandatari durant una conferència sobre la situació econòmica del país.
Nabiúllina va subratllar que la situació està lluny de normalitzar-se. “El període en el qual l’economia ha pogut viure de les reserves s’ha acabat. Ja en el segon trimestre o principis del tercer entrarem en una etapa de transformació estructural”, va afirmar l’economista, el mandat de la qual al capdavant de l’organisme monetari expirava enguany i serà prorrogat cinc anys més per decisió de Putin.
En la seva opinió, les sancions “van afectar abans els mercats financers, però a partir d’ara començaran a perjudicar cada vegada més als sectors de l’economia real”. La governadora del Banc Central de Rússia va puntualitzar que el problema no està en el sistema financer, sinó en l’escassetat de subministraments que rebran en un futur pròxim les fàbriques i empreses. “Els principals problemes no estaran tan associats a les sancions a les entitats financeres, com a les restriccions a les importacions i, en el futur, a les exportacions de productes russos”, va afegir.
A més, els russos hauran d’acceptar la pèrdua de poder adquisitiu perquè l’organisme monetari no tractarà de compensar la inflació. “No intentarem reduir-la de cap manera perquè impediria que les empreses s’adaptin. Restaurar ara el subministrament de components importats és més difícil i costós, i això afecta inevitablement al preu del producte final”, va explicar. Aquest problema és ara el gran maldecap de moltes companyies. Algunes aerolínies han anunciat que deixaran en terra part de la seva flota per aprofritar les peces i reparar altres avions, mentre que el sector de les telecomunicacions calcula que té recanvis fins a estiu, moment en el qual començaran a produir-se talls, segons els seus càlculs.
La taxa d’inflació interanual oficial va rondar el 20% al març, el primer mes de la guerra, i moltes empreses han suspès les seves exportacions a Rússia fins que s’aclareixi el valor del ruble. Les autoritats russes estimaven abans de la guerra que un 80% dels sectors crítics han canviat les seves importacions per productes nacionals,