El govern cubà manté a uns 29 mil professionals de la salut en missions de col·laboració 59 països, incloent uns 3.300 que participen en la lluita contra el Covid-19 en 29 nacions, entre els que està Andorra. Quan un professional sanitari cubà ‘deserta’, segons la terminologia castrista, és penalitzat amb vuit anys sense poder tornar a l’Illa, a més de que part del seu salari en moneda nacional que hagi acumulat a l’Illa és intervinguda per l’Estat i la seva família no té accés a aquests fons.
Aquest seria el càstig al qual possiblement s’enfrontin el metge i la infermera cubans que estaven desplaçats a Andorra i que no s’han reincorporat a la feina. En principi se sospita que s’haurien escapat cap a Espanya amb la intenció de demanar asil polític o de trobar directament feina, en tractar-se de personal especialitzat, i que els hi facin els papers.
Cal recordar que els Estats Units han criticat de forma molt dura l’enviament de metges cubans entenent l’acció com un acte de propaganda del règim. El Sotssecretari d’Estat per a Assumptes de l’Hemisferi Occidental, Michael G. Kozak, va denunciar a través del seu compte de Twitter l’explotació a la qual són sotmesos els professionals de la salut cubans en les anomenades missions mèdiques. “Les crisis no justifiquen el trànsit de professionals mèdics, que necessiten protecció ara més que mai”, va comentar Kozak. Els Estats Units denuncien que els metges estan treballant gairebé de forma ‘esclava’ i que és l’Estat cubà qui es queda els ingressos de la seva feina i només els hi dona una misèria.
“Instem els països que acullen als metges cubans al fet que: protegeixin els seus drets, exigeixin a Cuba que deixi de confiscar els passaports i les remuneracions, demandin proves de credencials mèdiques, facin públics els acords bilaterals”, va agregar. A més va fer especial èmfasi, en què “Cuba continua violant múltiples convencions de l’Organització Internacional del Treball que protegeixen els drets dels treballadors a organitzar-se, reunir-se i negociar col·lectivament. Cuba, i els països que accepten els seus metges i infermeres, han de complir amb els compromisos d’aquest ens”.
vous n’avez pas honte de publier ceci contre un pays agresse par les génocidaires depuis de décennies? demandez de l’aide aux usa! et interrogez les irakiens sur usa et leur bonté.