“Aquesta és la millor oportunitat i el millor moment per a una reforma de la fiscalitat mundial”, va afirmar el vicecanceller alemany, Olaf Scholz. Brussel·les confia que aquest pacte catapulti per fi el projecte d’un impost de Societats harmonitzat a la UE. La proposta nord-americana va generar un inusitat optimisme entre diversos ministres de Finances de la UE, que divendres van celebrar una reunió informal a Lisboa. Alemanya, que coordina aquests treballs en el marc de l’OCDE, es va mostrar especialment efusiva i va apuntar que “sembla molt probable” que s’arribi a un acord en la reunió de Venècia del G-20 de juliol. “La proposta de començar a debatre a partir d’un 15% és un gran avanç. Estic molt content que ara tinguem l’oportunitat d’aconseguir aquest estiu un acord en el qual portem treballant des de fa temps”, va sostenir Scholz.
El seu homòleg francès, Bruno Le Maire, va considerar que la pretensió nord-americana, en cas de fructificar, constituiria un bon acord. No obstant això, va insistir que la “qüestió clau” és arribar a un compromís “el més aviat possible” en els dos pilars en els quals treballa l’OCDE, que suposarien una autèntica revolució en la fiscalitat internacional. El primer d’aquests blocs busca que les corporacions tributin allí on fan negocis i no on està la seu, mentre que el segon tracta d’establir un tipus mínim impositiu per a les grans corporacions. “Portem treballant més de quatre anys. França no estalviarà en esforços per a aplanar el camí a un acord”, va agregar Le Maire.
La vicepresidenta segona espanyola, Nadia Calviño, va recolzar aquesta iniciativa per la “necessitat d’avançar cap a una harmonització fiscal a Europa per a tenir un sistema més just i sostenible”. “El canvi en l’Administració estatunidenca és una bona notícia perquè puguem avançar, i continuarem treballant perquè hi hagi un acord en l’OCDE al més aviat possible”, va afegir Calviño.