El ministeri de Salut informa que, a partir del proper 1 de juliol i tal com estableix el Reglament d’accés a l’assistència sanitària pública, es despleguen dos nous aspectes per continuar amb la implementació de la via preferent. Així, i després que s’acabin els terminis d’excepció que s’havien marcat, des del primer de juliol serà necessari que abans d’anar a l’especialista, el pacient vagi al metge referent perquè aquest l’hi derivi. Si no, haurà d’assumir un percentatge de participació econòmica més elevat per cada visita. Concretament s’haurà d’abonar el 67% de la visita quan si primer es passa pel preferent seria del 25. Al mateix temps quan es tracti de proves mèdiques o similars la penalització serà d’haver d’abonar el 40% en comptes del 25. La data d’entrada en vigor era l’1 de gener però es va donar un marge fins a l’1 de juliol sense penalitzacions.
Cada derivació a un especialista es pot allargar o bé sis visites o bé sis mesos per tractar el mateix episodi. No obstant, i tal com ha recordat el ministre portaveu, en cas de necessitar visites periòdiques amb un metge especialista per una malaltia prolongada, aquest es podrà designar com a metge especialista referent i, per tant, s’hi podrà acudir directament.
En paral·lel i també a partir de l’1 de juliol, si un pacient vol anar a la consulta d’un oftalmòleg, odontòleg o ginecòleg –tots són especialistes que no requereixen la derivació d’un metge de capçalera– sí que s’haurà de tenir assignat un metge referent si es vol mantenir la màxima cobertura per part de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).
El ministeri de Salut xifra en un 85% el percentatge de la població que a hores d’ara ja ha escollit el seu metge referent. La tria es pot fer o bé al web de la CASS o bé directament a la consulta del doctor. La posada en marxa d’aquest sistema té l’objectiu d’avançar cap a una millora de la qualitat, accessibilitat, eficiència i sostenibilitat de l’assistència sanitària pública d’Andorra.