L’operació Cautxú de l’espoli de diners de la federació de futbol amb benefici d’empleats o directius encara es continua investigant. Hi ha múltiples proves de com es desviaven els diners de la federació, que rep milions cada any de la UEFA o la FIFA, per anar a parar a mans de responsables federatius. Una de les pràctiques, amb diferents exemples amb múltiples beneficiaris, consistia a emetre xecs per obres inexistents amb empreses fantasma que posteriorment cobrava un directiu o empleat de l’organisme.
Un dels sistemes consistia a justificar obres de la federació amb empreses inexistents o que ja no tenien activitat. Per exemple, unes obres en un dels camps de futbol. El xec per al pagament es feia a la federació i es posava com a titular l’empresa que suposadament havia fet les obres. El nom del beneficiari estava escrit en llapis. Es feia una fotocòpia del xec que era la que es guardava en la comptabilitat de la federació. Posteriorment, el xec es reescrivia i com a beneficiari es posava un responsable o empleat federatiu. Per exemple, el principal encausat de l’operació Cautxú l’exsecretari general i líder de l’organisme Tomàs Gea.
El beneficiari cobrava el xec al banc perquè estava al seu nom i aquesta és la còpia que guardava el banc. A la Federació constava el xec, amb el mateix número d’emissió, però el beneficiari era l’empresa que teòricament havia fet les obres. Aquest mecanisme mai s’hauria descobert sense la intervenció policial que va comissar la documentació de l’organisme i que va demanar als bancs l’original dels xecs amb els quals s’havien retirat fons. Un cop es van obtenir les dues còpies es va revelar la jugada perquè el beneficiari que constava al banc no era el mateix que constava en la comptabilitat de la Federació.

Un dels exemples és com Tomàs Gea va cobrar 6.060 euros que teòricament s’havien pagat a una empresa per col·locar gespa artificial en un dels camps de futbol. Hi ha una factura de pagament dels sis mil euros que constava en la comptabilitat de la federació a nom de l’empresa Peuget-1 S.L. amb domicili social a la Ronda General Mitre de Barcelona. Els indicis indiquen que aquesta empresa ja no estava operativa. Hi ha un xec de la federació amb data 20 de febrer del 2019 pel qual se li abonen 6.060 euros a Peuget 1 S.L. i el número de xec és 0.938.864 3 de BancSabadell Andorra.

El xec consta com a cobrat per aquesta empresa, però en realitat només tenia com a objectiu poder crear una còpia que posteriorment es guardava en la comptabilitat de la Federació per justificar la despesa realitzada. Els organismes del futbol internacional que són la font d’ingressos fonamental de la Federació aporten uns vuit milions d’euros anuals per al desenvolupament del futbol a Andorra. Els fons són fonamentalment per a crear noves instal·lacions esportives, programes formatius i el manteniment de les infraestructures existents.

Es canvia el beneficiari del xec, un cop creada la còpia per a la comptabilitat, i el beneficiari real és Tomàs Gea, secretari general de la Federació de Futbol. La data d’emissió és la mateixa (20 de febrer del 2019) i el número de xec és el mateix 0.938.864.3 i l’únic que canvia és el nom del beneficiari que es reescriu per portar el segon model al banc i poder cobrar. Aquest espoli directe dels diners de l’entitat és una de les proves que ha portat a processar Tomàs Gea per l’apropiació de diners de la Federació. La tècnica de canviar el nom dels xecs no només té com a beneficiari a Gea sinó que hi ha d’altres empleats i directius implicats.
Quina vergonya!!! Espero que es miri amb llupa ara mateix! Recordem que la junta actual és continuista!!
Suposo que ara no tindran excuses per dir que “fer trampes”, és una forma de parlar o de llenguatge col·loquial.
Felicitats al periodista per donar llum i demostrar valentia.
Quina cova de lladres…!!!
Bon article, em sorprèn que ningú hagi fet res al respecte després de tant temps. Andorra paradís de criminals
Són una colla de rates, aixì va el futbol andorrà. On l evolución esportiva va cap enrere mentres ells veuen increxendo el seu patrimoni. Que vagi en conte la policía perquè a la Massana fan el que volen també……..i despres Encamp….negoci rodó!