La Fiscalia Anticorrupció espanyola ha remès al ministeri públic andorrà l’escrit d’acusació contra el presumpte líder de la màfia xinesa a Espanya, Gao Ping. El conjunt de delictes que es recullen suposadament acrediten el delicte de blanqueig de capitals pel qual està assegut en la banqueta l’exconseller delegat de la Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel i altres 23 processaments en el judici que en aquests moments està aturat a Andorra. La renúncia del lletrat Josep Anton Silvestre que portava sis acusats ha portat al fet que s’hagués de nomenar advocats d’ofici i donar un marge perquè es posin al dia amb la causa. La vista oral es reprendrà al maig.
La rellevància del document aportat per la fiscalia anticorrupció consisteix en el fet que acusa de blanqueig de capitals a Sergi Fernández Genés que llavors director de Banca Privada Internacional de BPA. El ministeri públic espanyol atorga a Fernández un paper fonamental en la rentada de diners per a l’organització criminal xinesa. De fet, sol·licita per a ell a Espanya 11 anys de presó i més de 50 milions d’euros en multes pels delictes d’organització criminal, blanqueig i falsedat en document mercantil. La fiscalia espanyola està vinculant BPA al blanqueig de diners de la suposada màfia xinesa liderada per GaoPing.
Aquesta documentació posa contra les cordes BPA i els acusats perquè considera Fernández Genés, que era director de negoci internacional, en l’element que vincula el banc amb les acusacions de blanqueig d’una organització criminal que s’haurien fet a través de l’entitat andorrana. I és precisament del que s’acusa els 24 processats de BPA en el judici al Principat.
La col·laboració entre els ministeris públics de tots dos països no és nova. Es realitza pel sistema d’ajuda judicial internacional conegut com a comissió rogatòria. A una primera cursada en 2015 s’ha sumat ara, segons informen fonts fiscals a elPeriódico, una segona, amb l’escrit d’acusació en el qual es demana 47 anys de presó per al líder de la trama xinesa desarticulada per l’Audiència Nacional, Gao Ping.
Fernández Genés va ser arrestat a Andorra en 2012 en el si de l’Operació Emperador en considerar el jutge que va iniciar la instrucció de la causa, Fernando Andreu, que aquest empleat de banca formava part de l’entramat creat presumptament per l’organització de Gao Ping per a l’evasió fiscal i de capitals i, finalment, el blanqueig de capitals des d’almenys 2011.
L’acusació contra Fernández Genés està íntimament relacionada amb la de Rafael Pallardó Calatrava, qui, segons una de les llibretes intervingudes en la causa, entre el 13 de febrer de 2011 i el 6 de desembre de 2012 hauria blanquejat 14.000.000 euros, pels quals va cobrar una comissió de 180.000 euros. Per a això, a més del moviment de grans quantitats d’efectiu, segons la fiscalia espanyola, utilitzava entitats andorranes.
Pallardó era conegut com el ‘caixer automàtic de BPA’ ja que va arribar a posar en els comptes de BPA uns 70 milions d’euros del grup de Gao Ping que immediatament eren enviats a la Xina a comptes del pare i altres familiars del suposat cap de la màfia xinesa a Espanya. Per això anticorrupció demana per a Rafael Pallardó Calatrava un total de 15 anys de presó pels mateixos delictes que se li atribueixen a Fernández Genés, entre els quals figura el blanqueig de capitals.
Pallardó va canviar la seva declaració inicial que era altament inculpatòria (2015) cap a BPA dos anys després (2017) de la primera i va passar a dir que havia estat coaccionat. Va passar a defensar BPA.
Precisament aquest dimarts el jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama va acordar l’obertura de judici oral contra la suposada macroorganització criminal liderada per Gao Ping a qui se l’acusa de desplegar una “activitat sistemàtica” de frau fiscal i blanqueig de capitals entre 2010 i 2012. El magistrat ha assegut en la banqueta en total a 102 persones, entre elles Nacho Vidal.
El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 va acordar obrir judici oral d’acord amb els escrits presentats per la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat per delictes d’organització criminal, suborn passiu, suborn actiu, amenaces, detenció il·legal, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública, falsedat en document mercantil, organització criminal, tinença de moneda falsa i delicte contra la propietat industrial.
En el cas de Gao Ping i altres dos líders de la xarxa mafiosa, els també ciutadans xinesos Lizhen Yang i Weizhen Yang, el jutge els imposa a cadascun el pagament de fiances per més de 103 milions en concepte de multes i costes, als quals hauran de fer front en el termini de deu dies. Aquests tres investigats, a més, juntament amb altres deu, hauran de garantir de manera solidària, en concepte de responsabilitat civil, la suma de 22,4 milions.