El fenomen de deixar cotxes cremats abandonats per part dels contrabandistes existeix des de fa dos o tres anys, però s’ha disparat des del primer confinament. Les restes dels vehicles estan a les cunetes de l’RN 20 que uneix l’Arieja amb Andorra. “Aquests vehicles els fan servir els traficants de cigarrets”, explica una font judicial als mitans francesos. “Compren aquests cotxes a un preu baix, no canvien el document de registre, cosa que fa que el nou propietari sigui difícil de trobar, i els utilitzen durant dos o tres viatges abans d’abandonar-los. En primer lloc recuperen les parts que poden necessitar i, a continuació, els hi calen foc per esborrar qualsevol rastre que els permeti identificar”.
El tema ha passat a ser de debat públic a l’Arieja. L’eliminació dels vehicles cremats planteja problemes legals i financers. Els municipis i l’Estat es passen la pilota sobre qui ha de treure aquests cotxes. Finalment sembla que l’Estat ha acordat fer-se càrrec. “Estem avançant”, confirma Yoann de Ballangen, director de serveis de l’oficina de la prefectura de l’Arieja, i indica que “quan estigui llest, s’establirà un calendari per retirar aquests cotxes”.
El pla de retirada no va prou de pressa per a l’alcalde de L’Hospitalet-près-l’Andorra que, les darreres setmanes, ha retirat catorze cotxes del territori del seu municipi. “Dos es van cremar al costat de la carretera, els altres eren al poble i es van utilitzar per a la logística”, explica Arnaud Díaz. “És important mantenir el nostre territori sense els vehicles cremats perquè som un lloc acollidor”, explica l’alcalde També espera que aquestes mesures destinades a dissuadir els traficants de cigarrets d’abandonar els seus cotxes al poble evitin incidents. Arnaud Díaz vol trobar solucions per “simplificar el procediment” per retirar aquests cotxes.