L’enquesta política feta per Andorra Recerca i Innovació recollia un apartat sobre quina era la força política més afí a la ideologia de l’enquestat i també quina era la menys allunyada. La força, d’una mínima transcendència, que surt més afavorida és Demòcrates per Andorra en les dues enquestes. Una dada, però que crida l’atenció és quines són les dues forces polítiques que més rebuig ideològic provoquen als andorrans.
Primer cal establir que només el 60% dels enquestats van citar un partit com el més allunyat de la seva ideologia. Entre els que no ho saben, no en tenen cap o no contesten superen el 40%. Per tant, és especialment rellevant que un de cada tres andorrans enquestats citessin el partit de Carine Montaner (Andorra Endavant) com el que els hi causava més rebuig ideològic. I és curiós perquè Andorra Endavant s’ha creat fa uns mesos i no ha competit mai en unes eleccions. Ni consta que tingui un mínim de militants ni se sap quina ideologia tindrà més enllà de la fama de ‘negacionista’ de la seva líder. Perquè la formació s’identifica només amb la figura de Carine Montaner sense saber quin és el seu espectre ideològic. i amb aquests condicionants ha aconseguit que el 33% dels que es ‘mullen’ sobre que la ideologia (que encara no es coneix) d’Andorra Endavant els hi crea rebuig.

La segona força que més ‘rebuig’ ideològic crea als andorrans és el PS. I aquí s’arriba a un de cada quatre nacionals que han contestat. Del 60% de respostes, una quarta part (14%) són per als socialdemòcrates. Aquest percentatge es pot entendre perquè és el partit que representa l’esquerra a Andorra perquè el partit de Jaume Bartumeu Socialdemocràcia i Progrés ha desaparegut del mapa després de la desfeta dels últims comicis. Per tant, el rebuig del vot conservador s’acumula en el PS. I el del vot progressista es podria sospitar que es divideix entre les diferents forces conservadores. Tot és teòric perquè davant la realitat que la gran majoria social del Principat és conservadora segons els resultats electorals (21 a 7 en nombre de consellers) és evident que hi ha afins a partits conservadors que han apuntat negativament a altres forces de la mateixa línia. Terceravia, el partit més virat a la dreta, seria el tercer amb més rebuig ideològic amb un de cada sis enquestats citant la formació amb esperit negatiu.
Qui surt millor parat, és Demòcrates per Andorra. Només un 4,8%, sent la força amb un mínim pes polític que menys rebutgen els andorrans. És un fet també curiós perquè és el partit que lidera el Govern i per tant el que hauria de capitalitzar l’hipotètic descontentament que tot executiu genera en més o menys grau. El percentatge confirmaria que DA ha aconseguit ocupar el preuat espai de centre que és el que menys rebuig causa a banda i banda de l’espectre polític. Els liberals tampoc surten massa colpejats i queden amb un 8,1%.
Voleu dir que son els partits els que generen rebuig i no les persones que els encapçalen ….
Més del 50% dels andorrans rebutgem la política actual, què és una cosa ben diferent.
La sort de DA es que no te una oposició amb cara i ulls…