Juan Ramón Collado, conegut com l’advocat del poder a Mèxic per exercir la defensa de personalitats com l’expresident Enrique Peña Nieto, del Partit Revolucionari Institucional (PRI), va cobrar a Andorra 45,9 milions de dòlars d’una xarxa empresarial usada pel càrtel de Sinaloa per a blanquejar diners a Andorra. S’han detectat 14 empreses mexicanes amb comptes la Banca Privada d’Andorra (BPA) en les quals va rentar els seus diners l’organització de Joaquín El Chapo Guzmán. El càrtel va traspassar entre 2009 i 2013 els 46 milions als compte de Collado a BPA. Durant aquests anys El Chapo era el líder del càrtel ja que no va ser detingut definitivament fins el 2016 i extraditat a Estats Units el 2017.
Els diners, com sempre en els casos de blanqueig, es van traspassar a comptes de societat fantasma que no tenien activitat real. Aquestes mateixes societats pantalla van ser emprades també per altres grups i organitzacions per al blanqueig de capitals. Antoni Riestra, advocat de Collado a Andorra, nega qualsevol relació del seu client amb el cartell sinaolense. “El fet que diferents clients de les cases de canvi compartissin circuit intern per a traslladar els seus diners no comporta una vinculació”, explica el lletrat per correu electrònic a preguntes del diari El País.
El presumpte esquema de blanqueig de Collado començava amb un ingrés en efectiu en una casa de canvi de divises mexicana. El capital es transferia després a un compte a BPA a nom d’una societat fantasma. I des de la societat pantalla es traspassava, en una acció interna dins de BPA, a un compte de Collado a l’entitat andorrana (enviament d’un compte a una altra en el mateix banc). El laberíntic esquema financer no deixava rastre i va ser dissenyat per a blindar la identitat de Collado, segons la Policia d’Andorra.
El càrtel va blanquejar a BPA durant una dècada
Les companyies mexicanes que van remetre fons a Collado en la BPA figuren en la relació de societats pantalla que va usar el cartell de Sinaloa per a blanquejar durant una dècada a Andorra, segons un informe de la Unitat d’Intel·ligència Financera de Mèxic avançat pel diari Mil·lenni. Collado va ingressar en la BPA fons de societats que també van blanquejar presumptament per a l’organització del Chapo. Es tracta de les companyies Madvysion (que va transferir a l’advocat 10,7 milions), Rio Construcciones (7,1 milions), Servicios Especialixados Icall (5,7 milions) i Textiline Collection (5,4 milions). També, Varys Comercial (3,6 milions) i Grup Liztik (3,5 milions), segons un aute de la Batllia que investiga a Collado des de 2015.
Altres companyies que van transferir diners al lletrat a Andorra i que, presumptament, també van rentar els diners del cartell van ser Distribucions JDB (que va abonar a Collado 2,2 milions de dòlars), Grup Macrobay (2,2 milions), Tessa Tèxtils (2,5 milions), Enterprise Gamki (707.594 euros). La nòmina es completa amb Diseños Textiles Dug (690.622 euros), Amber Global (632.395 euros), Distribuidora Comercial Franwi (505.447 euros) i Gallaxy Real Estate (444.774 euros).
Per a indagar qui s’amaga després del patrimoni de Collado a Andorra, la Batllia va sol·licitar al maig de 2017 als investigadors identificar als ciutadans mexicans que van enviar diners al lletrat “per ser una connexió imprescindible per a determinar l’origen dels fons”. La Batllia va demanar llavors informació sobre 23 comptes en la BPA —entre les quals es troben les 14 usades pel cartell sinaloense— per a esbrinar la identitat dels seus autèntics representants.
El total supera els 90 milions blanquejats
Es posa el focus de la sospita sobre els 90 milions de dòlars que va ingressar Collado al Principat a través de cases de canvi i societats fiduciàries. Els investigadors estimen que Collado no ha pogut demostrar ser el veritable amo d’aquests diners. “Tots aquests elements són indiciaris que presumptament una gran part dels fons ingressats podrien tenir el seu origen en una activitat delictiva”, indica l’últim informe de la Unitat de Recerca Criminal III antiblanqueig de la Policia d’Andorra.
Antoni Riestra, advocat de Collado al país europeu, defensa la legalitat de la fortuna. “Els seus fons són d’origen totalment lícit, fruit de la seva activitat financera i professional i els estalvis familiars. Ell és l’únic i últim beneficiari”, indica Riestra a El País i que nega qualsevol relació de Collado amb el cartell de Sinaloa. L’advocat de Collado critica la recerca sobre el seu client al Principat. “Els informes de la policia andorrana no són imparcials i només creen confusió i falsedat de manera tendenciosa”, opina.
Al costat de les 14 societats usades pel cartell de Sinaloa per a blanquejar a Andorra que van transferir fons a Collado, els comptes de l’advocat al Principat van rebre també diners d’altres set companyies amb compte en la BPA. Una representant d’una d’aquestes empreses, Temple Corporation, admet en conversa amb aquest diari que el seu mercantil era instrumental (sense activitat) i que actuava com a pont per a traspassar diners a altres comptes. “Els bancs d’Andorra recomanaven als seus clients de Llatinoamèrica fins a 2012 que no enviessin diners directament des dels seus comptes, sinó que usessin les cases de canvi. Tot això ja ha canviat”, explica aquesta experta a crear estructures fiscals.
La detenció de Collado al juliol de 2019 a Mèxic va donar un gir inesperat al cas. El lletrat va ser arrestat per blanqueig de diners i delinqüència organitzada (delictes similars pels quals es va arxivar provisionalment la seva causa a Andorra). La detenció va forçar la reobertura de la causa al Principat i l’embargament de 93 milions de dòlars.
L’apel·latiu de lletrat dels poderosos no és gratuït. Al costat de Peña Nieto, l’advocat ha defensat a figures mexicanes, com el líder sindical de Pemex Carlos Romero Deschamps; l’exgobernador de Quintana Rosego, el priista Mario Villanueva; o Raul Salinas de Gortari, empresari i germà de l’expresident de Mèxic Carlos Salinas de Gortari.
Tranquils, segons el primer executiu de BPA ho feien tot perfecte i el que no feien bé o feien tots el bancs. Quin desastre i quin mal han fet al país
És que els clients de BPA eren tots de missa i comunió diària.
Segur que el Chapo anave a l’esglesia cada dia 🤣🤣🤣
solament fiqueu la merda del Pais.
que es mentira i fa mal a tot el ANdorra.
aquest sr. treballava a la mateixa casa de canvi no vol dir que el conexia…al chapo.
es lo mateix que si un client de CA, blanqueig tot als clients son blanquejadors.
perque no escrius sobre el AFA …. i la seva manipulació de documentació…???
Odio als naranjitos de DA, son una secta impresentable amb barreja de ideologies infumable. Però he de reconèixer que en aquest cas, sort n’hi va haver, de pendre aquesta decisió valenta, ja que degut a la avarícia insaciable d’aquesta gent , haurien enfonsat tot el país a la misèria.