L’íntima i molt autèntica Vall de Rialb, amb les seves cabanyes de pastor, la seva fauna d’alta muntanya i les seves vistes al pic de la Font Blanca és el lloc on Sara Valls, alma mater de la firma Botanica, passa part del seu temps creatiu. I és que en aquesta vall creixen els bedolls de les fulles dels quals Sara extraurà tota una paleta de colors que van del groc al verd intens.
Teles pigmentades. foto: Botanica.
“Havia estudiat belles arts, però va anar després d’un llarg i i transformador viatge a Nepal quan vaig decidir que havia de dedicar-me d’alguna manera al meu territori, a Andorra” —explica Valls—. “Em vaig aficionar molt a la fitoteràpia i a les herbes medicinals i per casualitat vaig descobrir que de les plantes es podia extreure color. Vaig estudiar a França amb Michel García, que és uns dels majors mestres en tints naturals i em vaig llançar a dissenyar la meva pròpia línia de productes tenyits”. Així ho recull un reportatge de National Geographic sobre Andorra.
Sara té el seu taller i show-room en una borda tradicional amagada en el barri antic d’Escaldes-Engordany. En ell pengen les seves creacions en forma de camises, motxilles, moneders… i des d’aquí ofereix també els seus tallers en línia de tints naturals. “Fins ara tenia unes persones que em confeccionaven peces que jo després tenyia, però he arribat a la conclusió que no fa falta que afegim més roba al món. Així que el meu pròxim llançament serà d’upcycling; estic comprant roba blanca de segona mà per a tenyir-la i fer una col·lecció sencera de peces úniques”.
Penjoll amb pinya a dins. Foto: Som de Bosc.
Si alguns dels tints naturals de Sara Valls tenien el seu origen en la Vall de Rialb, és en la Vall de Madriu on la joiera Blaia Morera troba la matèria primera per a les seves originals creacions artístiques de Som de Bosc. Sara, que va estudiar joieria tradicional a Còrdova i que després va seguir amb la seva formació de manera completament autodidacta, va topar un dia amb un material que fins avui li havia estat aliè: la resina. “Vaig descobrir que dins de la resina es podia encapsular qualsevol cosa i se’m va obrir un món infinit de possibilitats. Així que em vaig tancar quatre mesos i vaig crear la meva primera col·lecció feta amb líquens, flors silvestres, pinyes, maduixes de bosc… —narra la joiera envoltada de flascons de cristall plens de flors—. Tot el que uso en les meves creacions és matèria orgànica real i andorrana 100% recollida en llocs com la Vall de Madriu o els llacs de Tristaina”.
Blaia, que comparteix show-room i espai creatiu amb Sara Valls en la vella borda d’Escaldes-Engordany, reconeix que entrar en Instagram va suposar un salt qualitatiu i quantitatiu en les seves vendes. Igual que els ha succeït a molts artesans del segle XXI que viuen en zones d’alta muntanya o en poblacions remotes, la xarxa social ha estat per a Blaia un trampolí per a donar-se a conèixer i per a vendre més enllà de les fronteres andorranes. “Rebo encàrrecs de molts llocs i hi ha gent que em demana peces personalitzades molt curioses —explica— he fet penjants amb dents de llet i fins i tot amb cordons umbilicals”.
Sabons naturals de Lluna Nova.
Montse Capdevila també segueix les directrius de l’OMS de Bones Pràctiques en la Recol·lecció de Plantes Medicinals quan surt a la muntanya a la recerca dels ingredients que usarà per a la creació de la seva línia cosmètica natural Pocions de Lluna Nova.
“Jo era tècnica superior en anàlisis biològiques, però després d’un accident que em va canviar la vida, vaig decidir dedicar-me al que més m’agradava: la cosmètica natural. Vaig estudiar en diverses escoles de França i d’Espanya, em vaig fer construir un laboratori d’última generació i un hivernacle; i quan vaig tenir el certificat del Ministeri de Sanitat andorrà, vaig començar a comercialitzar la meva pròpia línia de cosmètica. El procés d’elaboració és manual de principi a fi”. Pot dir-se que —igual que Sara i que Blaia— també Montse ha aconseguit ficar l’essència d’Andorra en un objecte, en aquest cas en tota una línia que inclou cremes, sabons i alguna cosa que és tota una meravella per als viatgers: xampús, condicionadors i cremes que són sòlides, en pastilla. En la seva composició hi ha flora purament andorrana extreta de la naturalesa o del seu propi hort orgànic sense químics ni pesticides. Són l’àrnica, l’hipèric, el romaní o la camamilla que Montse recol·lecta en el moment en què les plantes estan en el seu moment de major potencial. “El nom de la meva marca, lluna nova (lluna nova), té molt a veure amb aquests cicles de recol·lecció.”