Al Pas de la Casa no es pot comprar mostassa. No n’hi ha. Els prestatges estan buits. És una situació que només afecta aquest poble dins d’Andorra. A la resta del país es pot adquirir. Simplement, els turistes francesos han arrasat amb les existències. Fa dies que no hi ha i quan arribi nou producte “poc durarà”, explica un botiguer del Pas. La mostassa és un element clau en la cuina francesa i la de Dijon és la més popular.
Els prestatges buits als Pas són l’últim esglaó d’una cadena de problemes. El canvi climàtic ha provocat una sequera sense precedents a Canadà que és el principal exportador de gra de mostassa a nivell mundial. la disminució de la matèria primera ha comportat una reducció a la meitat de la fabricació a França. El preu s’ha disparat i al mateix temps el producte a la venda ha caigut en picat. Els francesos es van llençar a acumular mostassa. I els de l’Arieja quan es va acabar als seus supermercats van fer compres massives al Pas.

Només afecta el poble encampadà perquè la presència de turistes francesos és molt majoritària. A la resta del país no falta mostassa perquè els turistes espanyols no en compren massa. S’utilitza molt menys que a França.
“En 2021-2022, s’estima que la producció de llavors de mostassa va caure 28%” al Canadà, el major productor mundial, segons l’últim informe del ministeri d’Agricultura canadenca. “Per tant, el preu mitjà hauria de ser gairebé el doble de 2020-2021, aconseguint un rècord de 1.700 dòlars per tona”, afegeix el ministeri.”Hi ha hagut una sequera desastrosa en l’oest canadenc” l’estiu (boreal) passat, explica a l’AFP Ramzy Yelda, analista dels mercats de matèries primeres. “Els que volen la mostassa d’alta gamma pagaran més”, resumeix.

I quan hi ha problemes al Canadà, Borgonya, en el centre-est de França, es veu afectada. La regió on es troba la gran majoria dels fabricants de mostassa depèn en gran manera dels agricultors canadencs per a la fabricació d’aquest condiment consumit a tot el món. “Estem en una crisi que no hem vist en 25 anys”, lamenta Christophe Plans, director de vendes França en “Regni de Dijon”, el tercer productor francès de mostassa, filial del grup alemany Develey. “El preu de les llavors es va multiplicar per tres o quatre, i potser aviat cinc”, afegeix. “A més no hi ha oferta. L’escassetat és tal que tenim una disminució potencial del 50% de les llavors. La nostra producció serà per tant de menys 50%”, destaca.
Mireu bé la resta de supermercats d’Andorra. A Encamp no en queda enlloc. A Andorra la Vella, dues de les més grans superficies tampoc en tenen.
venga crear psicosis, fem contraband de mostassa
Torneu a anar-hi i actualitzeu l’informació, que ja n’hi ha.
Tampoc era un problema exclusiu del Pas de la Casa.