Els polítics andorrans estan molt atents al projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal i en concret en la nova definició de paradís fiscal – que a partir de l’entrada en vigor de la norma es denominarà ‘jurisdicció no cooperativa’-. La norma obre la porta al fet que el titular del Ministeri d’Hisenda pot mitjançant una Ordre Ministerial actualitzar la llista de paradisos fiscals en funció d’una sèrie de criteris, entre els quals regula “l’existència de baixa o nul·la tributació”, que defineix com “quan al país o territori de què es tracti s’apliqui un nivell impositiu efectiu considerablement inferior, inclòs el tipus zero, a l’exigit a Espanya en un impost idèntic o anàleg a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, a l’Impost de societats o a l’Impost sobre la Renda de no Residents”.
La definició és vaga i ERC a plantejar una esmena al projecte per a concretar aquesta redacció i que posa de manera indirecta a Andorra en el punt de mira. L’esmena, que es debatrà en el tràmit parlamentari de la norma, aclareix que es considerarà ‘baixa tributació’ “a qualsevol gravamen inferior al 10% en l’Impost de Societats o als dos terços del tipus efectiu en l’IRPF o l’Impost sobre la Renda de no Residents”. Els tipus impositius vigents a Andorra (fins al 10% en Societats o del 10% en l’IRPF) se situen sota aquests llindars, la qual cosa sobre el paper habilitaria al Ministeri d’Hisenda a incloure a Andorra en la llista de ‘jurisdiccions no cooperatives’ si ho considerés oportú.
Des d’Andorra es veu amb molta preocupació que aquesta esmena pugui tirar endavant perquè situaria el Principat en una situació molt complicada. En principi, aquesta petició d’ERC no hauria de comptar amb un suport majoritari en el congrés espanyol perquè aniria contra bona part dels estàndards internacionals en la matèria. S’han estat mantenint negociacions amb els partits espanyols des de diferents grups polítics del Principat per evitar que aquesta esmena acabi creant un problema.
ER, participan altre vegada amb la liquidació internacional de Catalunya
ERC no oblida l’odi dels andorrans vers els catalans, vàreu apostar per Espanya, accepteu les conseqüències.