Passat un any des que es va entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei de contractació pública, finalment aquest dijous el Consell General ha donat suport per assentiment al text. Amb aquest nou document, la voluntat de l’executiu i dels legisladors és agilitzar procediments, donar compliment als compromisos internacionals, contribuir al creixement econòmic del país alineant-se amb objectius sostenibles, ser més transparents i efectuar les contractacions públiques de manera més ràpida i eficient.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha recordat que la nova llei regula tota la contractació del sector públic (obres, serveis i subministraments) en un únic text i amplia els operadors que queden subjectes a la llei. Amb aquesta ampliació, per tant, es busca que ningú pugui eludir la normativa i es respectin les obligacions fixades.
A més, també serveix per a regular tota la despesa pública del país sense oblidar la flexibilització que demanen alguns contractes, permetent que siguin més àgils i facilitant l’accés a les microempreses i pimes. També modernitza procediments i reforça la transparència “amb una aposta decidida per la contractació electrònica”. Així mateix, la llei permetrà donar compliment als objectius socials i ambientals i donar suport als operadors econòmics nacionals que contribueixen al desenvolupament del país.
En el torn d’intervencions, els representants dels grups parlamentaris han aprofitat per destacar la importància de la llei. El conseller general Oliver Alís ha assegurat que les esmenes presentades per Terceravia han permès, entre altres, dotar l’administració de més seguretat i garanties en el camp de les concessions i també s’ha aconseguit donar més oportunitats i transparència. Tot i això, ha lamentat que “ens hagués agradat haver anat més lluny, però la majoria no ha acceptat”.
Des de la bancada socialdemòcrata, la consellera general Susanna Vela ha indicat que les esmenes presentades per la formació que representa han contribuït a afegir els contractes mixtos, les condicions i requeriments que demanen els contractistes estrangers establers a la UE, l’elaboració de manuals de necessitats i especificacions per tipus d’obra i la concreció de procediments pels quals es pot accedir a la subhasta electrònica. “Confiem que sigui una eina de transformació i modernització de les nostres administracions públiques i doni resposta als reptes futurs de país”, ha dit.