Les relacions entre Espanya i Catalunya estaven en el seu nivell de màxima tensió després del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 on el 90% dels electors va votar a favor de la secessió, però amb només una participació del 42% del cens. La declaració d’independència va ser firmada per la majoria independentista del Parlament català el 10 d’octubre del 2017, però el llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont la va suspendre immediatament de forma temporal per obrir un període de negociació amb el Govern espanyol.
Les relacions entre l’executiu de Rajoy i el de Puigdemont eren gairebé inexistents. És en aquest context, posterior al 10 d’octubre i anterior al 21 d’octubre quan el Govern popular aprova inicialment el 155, quan té lloc la intervenció d’Andorra com a mitjancera. Segons revela el llibre ‘Les Set Plagues de BPA’, escrit pel periodista Ricard Poy, la líder del PDeCat Marta Pascal va demanar tenir una trobada amb Toni Martí. El llavors Cap de Govern va acceptar rebre-la i la reunió té lloc durant un sopar. Pascal tramet un missatge de Carles Puigdemont per demanar-li si pot fer de missatger i contactar Mariano Rajoy per veure si es poden trobar camins d’entesa.
Puigdemont, segons explica Marta Pascal i han ratificat diferents fonts coneixedores del cas, és conscient que la declaració unilateral d’independència no té recorregut i que s’aplicarà immediatament l’article 155, es destituirà el Govern de la Generalitat, es convocaran eleccions i s’entrarà en un camí sense sortida. El llavors president de Catalunya tem que la pressió que està fent la CUP per tirar pel dret acabi sent insostenible i arrossegui el bloc independentista a declarar la independència més enllà de les conseqüències. Martí informa els Coprínceps per saber si hi ha algun inconvenient en què adopti el rol que li estan demanant. No hi posen traves.
Toni Martí parla amb Carles Puigdemont per saber quin és el missatge que es vol traslladar al president espanyol, amb qui el Cap de Govern té una bona relació. Puigdemont vol que li faci saber la voluntat de trobar vies de diàleg directe sense la pressió pública del bàndols i poder negociar. Martí trasllada a Rajoy el missatge i el president espanyol diu que “si hay un gesto por parte de ellos, eso abriría otro escenario”. El 155 ja es troba damunt de la taula i es pot entendre que estava demanant, tot i que no ho especifica, que per arribar a parlar primer s’ha d’anul·lar la declaració d’independència. Quan Martí pregunta a Rajoy a que es refereix concretament quan parla de “gesto” el president espanyol contesta: “es la apertura de un nuevo escenario”.
Martí va traslladar el missatge a Puigdemont. En total el Cap de Govern va tenir dues converses amb Rajoy sobre aquest tema i va anar traslladant els missatges entre els presidents català i espanyol. Puigdemont va agrair la intervenció de Martí. Els resultats de la mediació es desconeixen, tot i que l’únic clar és que no van evitar els esdeveniments posteriors. El 21 d’octubre el Govern espanyol aprova el 155, el 27 d’octubre el parlament català aprova la declaració unilateral d’independència i una hora després d’aquesta aprovació el Senat espanyol avalava l’aplicació del 155.