Joan Martínez Benazet va explicar ahir l’origen ‘real’ de l’acord amb Espanya, i el que aviat es tancarà amb França, per a la revenda de vacunes Pfizer. L’inici, que en realitat mai s’havia explicat concretament, neix d’un acord marc en el Consell d’Europa en el mes de setembre. En aquest organisme es va decidir que tot el continent s’havia d’anar vacunant a un ritme similar perquè és la garantia que es podrà sortir conjuntament de la pandèmia sense deixar països aïllats.
L’acord del Consell d’Europa tenia en compte la diferència entre els estats membres de la Unió Europea o els grans països respecte als més petits. La Unió Europea té un acord d’associació amb els estats de l’Espai Econòmic Europeu (Noruega, Liechtenstein i Islàndia) i al mateix temps té una assimilació envers els microestats (Mònaco, San Marino, El Vaticà i Andorra). La UE té la capacitat negociadora amb 500 milions d’habitants per arribar a acords directes de centenars de milions de dosis amb les farmacèutiques i aquesta opció estava fora de l’abast d’altres estats. Per aquest motiu es va tirar endavant l’acord marc “per un principi de solidaritat que nosaltres agraïm”, segons el ministre de sanitat, perquè els països de l’Espai Econòmic Europeu i els microestats rebessin vacunes negociades per la Unió Europea. Quan la UE va pactar les dosis amb les diferents farmacèutiques ja estava previst que se n’havien de demanar més per incloure els set països no membres que també en rebrien.

La forma en què es va acordar aquest reenviament, amb el pagament de les vacunes al mateix preu que les ha comprat la UE, contemplava que fossin els països veïns dels estats beneficiaris els encarregats de fer el traspàs. Així, Suècia envia vacunes a Noruega, Itàlia a San Marino i El Vaticà, França a Mònaco i Andorra i Espanya també al Principat. L’acord del Consell d’Europa també establia que els països no membres de la UE tindrien accés a les vacunes en la mateixa proporció que els països comunitaris. I és en aquesta proporció que Andorra rep 30.000 dosis de Pfizer provinents d’Espanya i s’està ultimant l’acord perquè França traslladi una quantitat per determinar de Moderna. I el reenviament s’anirà fent mesura que les farmacèutiques vagin produint dosis i les distribueixin a Europa.
Els acords del govern d’Andorra amb Espanya i França són només una tramitació per poder fixar tot el procés en un tema tan delicat, però el motiu pel qual es van engegar es troba en la voluntat de tots els països europeus de no deixar cap estat del continent al marge i que per les dificultats per aconseguir dosis anés a un ritme diferent de la resta amb tots els problemes fronterers que això comporta.