La Comissió Europea va discutir aquest dijous amb representants d’Andorra, Mònaco i San Marino un full de ruta per a accelerar les negociacions a fi de concloure un acord d’associació entre el bloc i aquests tres socis en els pròxims 18 mesos, és a dir, com tard a la fi de 2023. L’acceleració de les negociacions tindrà impacte sobre el calendari que haurà de fer Andorra posteriorment. El compromís de les diferents forces polítiques va establir que l’acord s’aprovaria per referèndum. La UE dóna els 18 mesos per acabar les negociacions i, per tant, el referèndum per aprovar-lo hauria de fer-se al Principat al 2024.
El secretari d’Estat d’Afers europeus d’Andorra, Landry Riba, va destacar que el full de ruta i la “manera de treballar” permetran “una dinàmica molt positiva que permetrà treballar d’una manera eficaç durant aquests 18 mesos”. “És un període que pot semblar curt, però estem convençuts que podem aconseguir-ho i tenir un text que sigui ambiciós i busqui una integració en el mercat interior”, va expressar, per a després reivindicar que la UE ha de mostrar la “voluntat” d’integrar les “especificitats” dels tres països i que aquests, al seu torn, poden “enriquir” el club amb la seva “diversitat nacional”. Riba, a més, va concretar que els debats sobre el capítol de migració van començar en la ronda de negociacions de principis de maig i que la setmana vinent tindrà lloc la primera sessió de converses sobre el capítol sobre telecomunicacions. L’aspecte migratori és un dels més importants perquè Andorra exigeix que no hi hagi llibertat de circulació i establiment per a tots els ciutadans de la UE perquè podrien col·lapsar el país només que una ínfima part decidís venir a viure al Principat.
“En el context geopolític actual en el qual l’ordre mundial basat en normes està sota pressió, és el nostre imperatiu moral enfortir la unitat d’Occident. Amb Andorra, Mònaco i San Marino compartim valors i desafiaments”, va destacar en una roda de premsa el vicepresident de Relacions Institucionals de l’Executiu comunitari, Maros Sefcovic. L’eslovac va destacar que el futur acord d’associació serà “dels més amplis entre els oferts per la UE a socis de fora” del bloc, per la qual cosa el full de ruta per a les negociacions contempla “un programa ambiciós que inclou consideracions específiques de cada país”.
El vicepresident de la Comissió Europea va detallar que discutirà aquest dijous amb els tres països “el ritme i l’estructura” de les negociacions per als pròxims mesos amb l’objectiu d’aprofitar l'”impuls” que els caps d’Estat i de Govern van donar al procés en la seva recent reunió la setmana passada. Les converses, va dir, serviran per a “especificar aspectes que són crucials” per a totes les parts implicades, encara que va remarcar que el futur acord haurà de respectar els principis de la UE i l’homogeneïtat del patrimoni comunitari. “Al mateix temps, som molt conscients que existeixen punts concrets que els delegats porten a la taula de negociacions com la grandària i característiques específiques. Estudiarem de manera constructiva tots els punts per a trobar solucions que siguin bones per a tots”, va afirmar Sefcovic.