“Amb una gestió correcta, segura i coordinada, els mesos que vénen podrien permetre que els europeus gaudeixin d’un necessitat descans, de relaxació i aire fresc, i del retrobament amb els seus amics i familiars, sigui en el seu propi país o travessant fronteres”. Aquesta és una de les frases del document elaborat per la Unió Europea respecte a la reobertura de fronteres dels països comunitaris. L’objectiu, reconeix l’organisme, no és només facilitar l’estiueig sinó també salvar una indústria en perill. La UE instarà a que les fronteres comunitàries, el que inclouria també altres estats com Andorra o el Regne Unit, estiguin ja obertes a l’estiu per permetre tant que els ciutadans comunitaris puguin viatjar com que els destins turístics puguin operar. La mesura, en cas que s’implementi, significaria que cap a mitjans de juny s’haurien d’obrir les fronteres i permetre el turisme. La data probable del 15 de juny prové del fet que precisament és aquest dia quan s’acaba el període fixat actualment per l’UE per a mantenir les fronteres tancades.
La Comissió Europea (CE) donarà a conèixer aquest dimecres el pla sobre turisme i transport que preveu aportar claredat sobre la progressiva reobertura de fronteres i la mobilitat mentre es gestiona l’emergència sanitària del coronavirus, amb vista a permetre viatges durant la temporada estival. En la reunió setmanal, els comissaris europeus tenen previst aprovar un paquet amb cinc iniciatives. D’acord amb l’agenda, entre aquestes cinc iniciatives figuren orientacions per a la represa “segura i saludable” del transport de passatgers, així com per a l’obertura de les fronteres internes de el club comunitari, entre els diferents estats membres.
Els comissaris europeus també preveuen donar llum verda a una recomanació sobre els bons de viatge amb què les aerolínies pretenen compensar els passatgers per la cancel·lació dels seus vols, en lloc de reemborsar els diners. Igualment, es presentaran protocols de salut i seguretat per als establiments hotelers i una comunicació sobre turisme. Encara que l’estratègia que Brussel·les revelarà aquest dimecres busca coordinar les accions dels Estats membres a l’hora de reobrir les fronteres i permetre als seus territoris les entrades de viatgers, algunes capitals ja han avançat les seves pròpies mesures.
La Unió Europea busca que l’estiu no es faci malbé. Gairebé el 10% del PIB de la UE depèn del turisme, un percentatge més gran en països com Espanya, que ronda el 13%.