El sistema educatiu andorrà té establert un sistema de borses de personal interí necessàries per cobrir aquelles places no ocupades per personal fix o baixes laborals. Durant la sessió del Consell General, s’ha acordat la modificació d’aquesta llei donat que darrerament s’ha experimentat una falta de docents en diferents àmbits educatius. La crisi sanitària ha posat en evidència la falta de personal durant el curs escolar 2019-2020 i també durant l’actual en segona ensenyança, batxillerat general i professional, formació d’adult i formació andorrana.
És per aquest motiu que la modificació del text permet flexibilitzar els requisits per accedir a les places i, de manera excepcional i sempre que una mateixa àrea hagi estat aturada durant un període de quinze dies, es permetrà la contractació temporal i durant un curs com a màxim, de personal interí dels països veïns amb una titulació de primer cicle universitari, sempre que les matèries impartides coincideixin amb l’assignatura vacant. “Estic convençuda que aquesta modificació de la llei ens ajudarà a aportar solucions en un moment de crisi sanitària on tot és complex i difícil”, ha ressaltat la ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.
Malgrat que des del grup parlamentari socialdemòcrata s’ha donat suport a la proposta, la consellera general Susanna Vela ha posat en relleu que aquesta mesura més que una solució és un “pegat” que dona resposta a un moment puntual “però que amaga problemes majors”. Des de la formació es considera que el Govern “hauria de sectoritzar la borsa de treball per comptar sempre amb un equip estable de substitucions”, establir acords de cooperació, planificar recursos humans per no tenir precarietat laboral i poder solucionar les condicions dels eventuals.
Així, des dels grups parlamentaris de la majoria, la consellera general de Demòcrates, Sandra Codina, ha explicat que “els actuals requisits, el plantejament lingüístic i les especificitats del país ens obliguen a contractar personal de fora”. Això provoca que “en períodes concrets pugui comportar fragilitat a les borses de treball dels docents que eduquen infants i joves”, sobretot amb la situació actual. El que està clar, però, és que no es pot “deixar l’alumnat sense classes”, ja que aquest fet “pot provocar perjudicis i conseqüències en l’acreditació de les competències”. En aquesta línia, la consellera de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Carine Montaner, ha felicitat la titular d’Educació per la seva capacitat resolutiva i ha valorat que reculli els neguits dels consellers actuant amb rapidesa.
El que està clar, però, és que no es pot “deixar l’alumnat sense classes”, ja que aquest fet “pot provocar perjudicis i conseqüències en l’acreditació de les competències”.??!! Home, donar una resposta amb mà d’obra incompetent tampoc no és la solució i també portarà perjudicis als alumnes. Tenint en compte que el nivell del sistema educatiu andorrà ja és força mediocre. Justificar la mediocritat amb la mediocritat no aporta res de positiu per a ningú.