Una taula de debat en la que estiguin representats del Consell General, el Govern i els agents econòmics implicats. Aquesta és la proposta que des de la majoria parlamentària s’ha proposat per encarar la reforma de la llei d’inversió estrangera i també altres possibles modificacions que hi puguin estar relacionades com la de la llei d’immigració o la del territori. Així ho ha posat en relleu la consellera demòcrata Maria Martisella en el marc del debat de la proposició de llei de modificació de la llei d’inversió estrangera que havia proposat el grup parlamentari de Concòrdia i que ha estat rebutjada amb els vots en contra de la majoria i del conseller general no adscrit, Víctor Pintos.
La consellera general demòcrata s’ha compromès a tirar endavant aquesta proposta de manera urgent (“des de demà mateix”, ha destacat) i ha defensat la necessitat que hi hagi un “debat ampli” sobre aquesta reforma. De fet, ha remarcat que la llei ha de ser objecte de revisió “àmplia, transversal” i tenint especialment en compte la ponderació de les modificacions que s’hi puguin incloure i en aquest sentit ha destacat que si bé estan d’acord que cal “ponderar el pes” de la inversió estrangera “en el sector immobiliari, el de la construcció i en el dels serveis” el que no es pot és “trencar en sec” aquesta inversió, ja que té un pes important a l’economia del país.
El cap de Govern, Xavier Espot, també ha mostrat la predisposició a impulsar un debat amb totes les parts implicades. En aquest sentit, ha defensat que “si volem resoldre el problema de l’habitatge no ho podem fer a través d’iniciatives unilaterals o parcials” i en aquest sentit ha remarcat que no hagués estat “un bon favor” haver admès la proposició de Concòrdia, ja que s’hauria “donat peu a una dinàmica calcada del passat que no va donar excel·lents resultats”. Així, tot i que ha admès que és “evident” que cal revisar la llei ha advocat perquè no es faci de manera unilateral sinó a través d’un diàleg ampli. “Reprenc l’oferiment de fer un petit pas enrere per anar més enllà”, ha manifestat, tot afegint que cal de la manera “més urgent possible” impulsar aquest debat que pot comportar, també altres modificacions legislatives tal com ha indicat Martisella.
Des de Concòrdia s’ha defensat la necessitat que aquesta llei d’inversió estrangera, que ha tingut “uns efectes devastadors per a l’habitatge digne” tal com ha indicat el conseller Pol Bartolomé, sigui reformada de manera urgent i ha defensat que el que proposaven eren canvis “raonables, consistents i desitjables”. Entre aquests ha recordat que es limitava l’adquisició d’un immoble per persona estrangera o l’establiment de quotes amb el nombre exacte d’adquisicions que podrien venir de la inversió estrangera així com l’establiment de “zones d’exclusió” per a les segones residències. En aquest sentit, ha lamentat que el criteri desfavorable emès pel Govern, i que ja va ser anunciat, “posposa a un moment indefinit” el canvi d’aquesta llei.
Des de l’oposició, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha destacat que estan “tots d’acord” que cal canviar la llei i que cal “rectificar la inversió estrangera per frenar l’especulació” però també ha alertat que no es pot posar “tothom al mateix sac”, ja que aquesta inversió també ha tingut efectes positius per al país. I pel que fa al grup parlamentari socialdemòcrata, el conseller Pere Baró ha celebrat que es tiri endavant aquesta taula de diàleg que, ha defensat, ells fa temps que reclamen. Quant al conseller general no adscrit, ha defensat que no es pot limitar la inversió estrangera destinada a lloguer quan precisament manca oferta i tampoc ha compartit la zona d’exclusió.
Cal recordar que el Govern va emetre un criteri desfavorable sobre el text de Concòrdia, entre altres aspectes, tal com ha recordat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, perquè no es comparteixen aspectes com la zona d’exclusió o les quotes a aquesta inversió.
Durant la sessió també s’ha aprovat per assentiment la reforma de l’acord monetari per adaptar-lo a les noves normes europees.
D’altra banda, la proposta d’acord d’Andorra Endavant sobre l’habitatge ha estat retirada arran del debat temàtic que hi haurà aquest dijous al Consell General.