L’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) comença a encarar la recta final amb l’entrada a debat de les qüestions més “sensibles”, com l’ordre públic, la lliure circulació de persones i les telecomunicacions, concretament pel que fa al concepte de ciutadania de la UE, la liberalització del mercat de les comunicacions i el ‘roaming’, dues qüestions que es presenten com a línies vermelles i, molt probablement, s’acabin definint a través de l’arbitratge polític.
Així ho ha manifestat aquest divendres el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, qui ha fet el punt sobre aquests aspectes. En relació amb el concepte de ciutadania de la Unió, ha destacat que tenint en compte que el Principat no esdevindrà un estat membre, sinó associat, considera que “aquest principi no seria d’aplicació pel país”. Riba ha recordat que Andorra centra les propostes i el debat sobre aquest punt d’acord amb el precedent de Liechtenstein, amb qui la UE va arribar a una solució acordada fa 27 anys per mantenir els permisos de residència i que es continua renovant avui dia.
El secretari d’Estat ha apuntat que el fet de poder controlar les quotes, és a dir, el nombre de noves persones que arribin al Principat a viure i treballar, permet garantir la previsibilitat de l’increment demogràfic per gestionar les polítiques públiques que l’acompanyen, com el sistema sanitari o l’educació. “Intentem que el resultat s’assembli molt al de Liechtenstein perquè creiem que si ens posem sobre un precedent existent, ens serà molt més fàcil”, ha dit.
En referència les telecomunicacions, tot i que les converses s’iniciaran a principis del segon semestre d’enguany, ha posat de manifest que, tal com s’ha mencionat anteriorment, que el gran escull és la liberalització del mercat, la qual cosa permetria l’entrada de companyies que farien la competència a Andorra Telecom, un fet que Andorra “no defensa”. D’altra banda, hi ha la qüestió del ‘roaming’, un concepte que, de primeres, “no genera dificultats”, però preocupa que entri en vigor de manera automàtica amb l’acord d’associació per la repercussió econòmica que pot tenir, ja que “una de les majors fonts d’ingressos” de l’antiga parapública i no es podria permetre que “caiguin en un percentatge que no sigui assumible”.