Xavier Espot va anunciar en el discurs d’orientació política que s’estan estudiant diverses possibilitats per diversificar les vies d’accés al país i acabar en el futur amb l’actual situació on la connexió amb els països veïns és només per carretera. En aquest sentit, el Cap de Govern ha avançat que “tenim la intenció de col·laborar amb el Banc Europeu d’Inversions per estudiar una connexió ferroviària transpirinenca entre França, Andorra i Espanya”. Una infraestructura d’aquest tipus requeriria un préstec molt important per part d’aquesta entitat.
El Banc Europeu d’Inversions és un organisme vinculat a la Unió Europea que es finança en els mercats de capital i concedeix préstecs en condicions favorables per a projecte que contribueixin als objectius de la UE. El 90% dels crèdits que es donen a països provenen d’aquest banc, ja que del pressupost de la Unió Europea no es destina ni un sol euro a crèdits. Aquest projecte, que segons Xavier Espot és de caràcter “més llunyà”, hauria d’estar vinculat a la nova relació entre Andorra i la UE que marcarà l’acord d’associació.
En el camp de les comunicacions, Espot que l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell ha obtingut la certificació necessària per a les operacions amb GPS. L’autorització definitiva per part del Govern espanyol va arribar el març passat i va coincidir amb l’inici de les incerteses arran de la Covid-19, així com amb un moment especialment difícil per a les aerolínies. Ha comentat que “ja estem en converses amb diverses companyies interessades a establir línies regulars des d’aquest aeroport, que en un principi ens han de permetre una connexió directa amb París i amb Madrid”.
Espot ha fet referència a que “caldrà avaluar també quina part del sector privat del país es vol implicar per fer econòmicament viable aquesta infraestructura que, sens dubte, té potencial per ajudar-nos a obrir nous sectors d’activitat econòmica i per apuntalar i millorar els sectors que ja tenim, especialment el sector turístic i comercial”.
En aquesta mateixa línia, el Govern contempla la posada en marxa d’un heliport nacional com un complement a l’aeroport d’Andorra-La Seu; i actualment s’estan duent a terme els estudis d’impacte acústic per determinar quina ubicació és òptima per connectar la infraestructura aeroportuària amb el centre d’Andorra. Els dos llocs que s’estudien són la Caubella i Beixalís.