El ministre de financers Èric Jover ha remarcat que el context econòmic actual es troba totalment alterat per la Covid-19, i ha indicat que a hores d’ara, la caiguda del Producte Interior Brut (PIB) és del 10,3% i que es preveu un efecte rebot del 8%. Tot i així, es manté la incertesa pels anys següents, però des de l’executiu han assegurat que en els propers anys es tornarà al creixement, tot i que una mica inferior, que es tenia abans de la crisi. En aquest sentit, preveuen un creixement del 2% el 2022 i d’1,3% el 2023. Pel que fa al PIB acumulat, la tendència a l’alça que hi havia, ha desaparegut amb la Covid-19, i es té la previsió que amb el rebot no es podrà recuperar la riquesa que es tenia. “Hi ha una mancança a l’economia que fa que hàgim perdut una part de la riquesa que no es podrà recuperar de manera ràpida”, ha indicat.
En l’apartat dels ingressos, el ministre ha destacat que els impostos indirectes tindran una davallada del 23% (20,5 milions menys que el 2020), ja que l’impacte d’aquest impost té efecte a l’any següent i vindrà donat per la situació d’aquest 2020. Quant als impostos indirectes, hi haurà una caiguda de 13 milions, el que suposa una baixada del 5%. En aquest apartat, “la caiguda forta l’hem tingut el 2020 amb la caiguda de l’activitat econòmica”, ha manifestat, assegurant que amb la recuperació de l’activitat es pot tenir una recuperació d’aquests impostos. Sobre els ingressos patrimonials, que són els dividends que es traslladen de les parapúbliques, Jover ha recordat que corresponen al 30% dels dividends de FEDA i del 100% d’Andorra Telecom. Enguany, el resultat d’aquestes empreses serà més baix i per tant “ens traslladaran menys dividends”. La davallada en aquest apartat es preveu del 44%, amb 16 milions menys. El ministre també ha volgut recordar que el rebut durant el 2020, no són els 36 milions que es van pressupostar, sinó que s’ha elevat per sobre dels 60 milions.
Pel que fa a les despeses, la corrent, on s’inclouen les de personal, les financeres, les de consum de béns corrents i serveis i les transferències corrents, tindran un augment del 3% respecte al 2020. De fet, Jover ha indicat que tot i que l’IPC es troba en una tendència alcista, se situaria per sota l’1%. A més, des de l’executiu també s’eliminen noves contractacions a excepció de vuit places de policia que ja estan marcades en el pressupost. “La resta de places només es podran fer cobrint vacants”, i ha afegit que les baixes, a excepció d’alguns ministeris, com el d’educació pels docents, “no les cobrirem immediatament”. Hi haurà un període 45 dies, i fins que no es compleixi no es podrà suplir, ha indicat. D’altra banda, les despeses de capital també mostren una contenció marcada, amb un augment del 16%. De fet, el tancament de despeses pel 2021 se situa en 462 milions, però el ministre ha recordat que pel 2020 havia de ser de 465 milions i al final ha estat de 515,5 milions.
Aquesta contenció pressupostària s’observa amb una disminució de 800.000 euros de la despesa de personal, de 200.000 euros de la de béns corrents i serveis i de 12,6 milions d’euros pel que fa a les inversions pròpies. Per altra banda, també hi ha despeses directament relacionades amb la Covid-19, amb un increment de 5,8 milions pel que fa a les despeses del SAAS i 800.000 euros més en matèria d’inversió. Aquest increment de les despeses també s’explica per l’ampliació de 5,2 milions d’euros a la transferència prevista a la CASS, i per l’augment dels ajuts a famílies i institucions sense finalitat de lucre de 2,4 milions d’euros.