L’edifici de Ràdio Andorra ha estat l’escenari escollit, com a punt simbòlic de les comunicacions d’Andorra amb l’exterior, per a la signatura de l’acord polític per a la negociació d’un acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea. Els diferents grups parlamentaris donen suport a aquest acord que, tal com ha manifestat el cap de Govern, Xavier Espot, ha de servir perquè les diferents forces polítiques “caminin juntes per refermar els lligams amb la Unió Europea”. Malgrat el simbolisme de l’acte, Espot ha manifestat que aquest acord és “molt més que simbòlic” perquè creu que és un senyal tant de cara “enfora com de cara endins” perquè “no és el mateix anar tot l’arc parlamentari” unit a negociar que fer-ho només la majoria. Els presidents dels grups parlamentaris de l’oposició, el socialdemòcrata, Pere López, i el de Terceravia, Josep Pintat, han mostrat el suport a l’acord. López ha destacat que ha de ser un primer pas per a altres pactes d’estat “urgents” com el de l’habitatge, la justícia o les pensions. Al seu torn, Pintat ha celebrat que l’acord “incorpori demandes” que han anat posant sobre la taula durant els darrers anys, com per exemple que hi hagi estudis d’impacte.
Així, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha destacat que aquest acord és un marc general per als treballs de preparació de les sessions de negociació i també per reorganitzar les estructures necessàries per a la implementació de l’acord. Ara els diferents grups parlamentaris hauran de designar l’interlocutor per a aquests treballs i es preveu que en un termini de trenta dies ja tingui lloc una reunió per “fixar calendaris”. Els grups seran informats tant abans com després de les reunions que es mantinguin amb la UE. El cap de Govern ha destacat que la voluntat és que d’aquest treball conjunt en puguin “ressortir posicions negociadores conjuntes” i ha subratllat que el Govern “s’esforçarà” perquè siguin tan consensuades com sigui possible, tenint en compte, en aquest sentit, que el posicionament com a país tindrà “més força”.
López ha manifestat que la sensació davant aquesta signatura era “agredolça”. “Dolça per l’assoliment important” d’aquest acord en el qual volen aportar el seu gra de sorra i també fer la “pedagogia” necessària de cara als ciutadans, tenint en compte que es tracta d’una “negociació llarga” i que tindrà “els efectes més importants en les generacions futures”. La sensació agra ve perquè fa quatre anys es va acordar un pacte d’Estat en la mateixa línia que l’acord actual i també perquè es considera que hi ha altres qüestions “urgents” en les quals cal que s’estableixin pactes d’Estat, com habitatge o pensions.
Recollint el guant de les seves paraules, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, ha destacat que “no renuncien” a signar els tres pactes d’Estat que han plantejat. Per tant, un cop signat el primer ha confiat que els altres dos, el del sistema sanitari i el de les pensions també se signaran. Ensenyat ha manifestat que l’acte que ha tingut lloc aquest dilluns mostra “la política en majúscules” i ha subratllat la importància que Andorra es dirigeixi a la Unió Europea “amb veu conjunta”.

Pintat, com s’ha esmentat, ha manifestat que si s’adhereixen a aquest acord és perquè recull les seves demandes i ha subratllat que amb aquesta signatura deixen “patent el sentit d’Estat i europeista” de Terceravia. Així, s’ha mostrat satisfet que es garanteixi “la realització d’estudis d’impacte econòmic i social” durant la negociació; que es reculli “el sentir de totes les forces parlamentàries, siguin majoritàries o minoritàries”, de tal manera que tots els ciutadans estiguin representats; que hi hagi una comunicació dels documents de negociació; que es garanteixi la presència de representants de tots els grups parlamentaris en les sessions de negociació; i la possibilitat d’efectuar propostes de negociació i la salvaguarda del manteniment i la independència del contingut, dels diferents programes de negociació, dels diferents grups parlamentaris. També veu de bon ull el principi comú a totes les negociacions internacionals que “no hi ha res d’acordat fins que tot estigui acordat” i la “flexibilitat sobre la forma final de l’instrument jurídic”, de tal manera que el més important sigui “el fons” i no la forma que tingui aquest acord al final.
Al seu torn, el president suplent del grup parlamentari liberal, Marc Magallon, ha remarcat la importància que s’hagi estat capaç d’assolir un acord entre els cinc grups parlamentaris i que després de trenta anys de l’acord duaner se segueixi “el procés de modernització del país”. A l’últim, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha destacat que aquest dilluns sigui “un dia històric”, ja que es fa “palesa la unió” i més en “moments difícils” com l’actual.
Riba ha concretat que de cara a finals d’any l’objectiu seria completar l’anàlisi d’annexos, tenint en compte que el 32% ja estan acordats i de cara a l’any vinent avançar en qüestions com la lliure circulació de persones i de serveis.