El Partit Socialdemòcrata ha presentat una sèrie de propostes en la modificació de la llei electoral que significarien canviar absolutament la composició del Consell General i dels comuns. Els dos canvis més radicals fan referència a com es reparteixen els escons en les set circumscripcions parroquials de les eleccions generals i com quedarien els consellers de comú repartits en les comunals.
En referència a les eleccions generals, el PS ha introduït una proposta per la qual es canvia el model actual pel qual els dos consellers van a la llista més votada. En aquest cas, només es donaria el primer escó al partit amb més suport, mentre que “el segon candidat a proclamar serà̀ el candidat que obtingui el major nombre de sufragis d’entre les candidatures que obtinguin almenys el percentatge resultant de dividir entre dos el percentatge obtingut per la llista més votada”. Això vol dir que si una llista guanya amb el 60% dels vots en una parròquia només té dret a un conseller sempre i quan la segona candidatura hagi obtingut el 30% dels vots. A efectes pràctics, amb els resultats electorals habituals, pràcticament sempre es repartiran els consellers entre les dues llistes més votades perquè és molt complicat aconseguir més del doble de vots que el rival. En el moment en què hi hagi tres o quatre llistes, amb la dispersió de vot corresponent és gairebé utòpic.
La segona gran modificació insta que en les eleccions comunals els consellers de comú es reparteixin de forma proporcional al percentatge de vot. Actualment, la llista guanyadora obté el 50% dels consellers de comú i l’altra meitat es reparteix de forma proporcional entre tots els partits amb un mínim de vots (inclosa la llista guanyadora). El model actual busca que els comuns siguin estables i per aquest motiu dóna una majoria confortable a qui venç en els comicis, sigui pels vots que sigui. El text recull que “a cada candidatura li correspondran tants escons com resulti de dividir el seu nombre de vots pel quocient electoral. Si efectuada aquesta operació no s’haguessin cobert el nombre de càrrecs a proveir, els escons restants s’adjudicarien a aquella o aquelles candidatures que ja tinguessin representació i que tinguessin la resta o restes més elevades, en funció del nombre de vacants existents”. Per tant, els comuns quedarien dividits en percentatges i, molt possiblement obligaria a buscar majories, amb pactes postelectorals, com passa per exemple a la majoria d’ajuntaments espanyols.
Encara els hi dura, quin mal perdre !
Llistes obertes i la representativitat del poble estarà del tot garantida.No cal copiar res.Ja ho teniem.Solament cal recuperar-ho.Aixó Sí ÊS DEMORACIA DIRECTA.
Llistes obertes! Tan de bo! Així es podria destriar el gra de la palla.
Les properes eleccions, tornarà a guanyar l’abstenció.
No hi ha negoci per tots!.
El PS amb aquesta modificació lo únic q preten es guanyar algun conseller x tenir més subvenció… quin sntit té q el segon conseller se l’enporti el segon més votat??? Perd tota la gracia el vot del ciutadà… als partits sel hi enfotra xq saben q tindran un conseller guanyin o no mentres quedin entre els dos primers… es una proposta sense coherencia ni cap ni peus… amb un únic objectiu guanyar alguna subvencio i cadira… amb aquets modificació no es guanya representativitat ni res, es una modificació a mida dels resultats del PS. Pel q fa als comuns, aquesta modificació no canviaria cap comú simplement hi haurien mes consellers a les oposicions i menys ala majoria q son els q s’encarreguen dels departaments del comú, basicament tb volen alguna subvencio de més
Amb la teva resposta es deixes clar que mai has fet política !! Es molt complicat en aquets País aconseguir veu des de l’oposició, estic parlant dels Comuns, i per tant seria molt mes democràtic que fos representació proporcional als vots obtinguts, no com ara, que les majories comunals converteixen en inexistent a l’oposició Les minories ho tenen molt difícil, formen part d’una cosa de la qual no poden participar Això és democràtic ???
El PS dimiteix d’intentar governar (perquè no creu que guanyi mai) i aposta per la inestabilitat permanent.
Llistes obertes i candidats elegits de forma proporcional en relacio als vots emesos