El president del Fons de Reserva de les pensions Jordi Cinca considera imprescindible, per garantir les pensions del futur, la creació d’un nou fons paral·lel que podria ser públic o privat. Aquest segon fons seria complementari a l’actual amb la diferència que seria de capitalització mentre el que hi ha ara és de repartició. El gravíssim problema de la viabilitat de les pensions es troba en què l’actual fons de repartició es troba a punt de començar a pagar més del que recapta. El seu funcionament passa perquè totes les cotitzacions van a un fons comú i per tant els que estan cotitzant ‘paguen’ la pensió dels que es jubilen. “Des de fa deu anys” aquesta dinàmica és un problema perquè el nombre de jubilats augmenta molt més que el del nombre d’assalariats. I al 2024 el que es cotitza no arribarà a igualar el que s’abona. La dinàmica és tan perversa que la diferència a quinze anys vista podria ser de fins a 300 milions d’euros anuals, una xifra impossible d’assumir ni que l’Estat intenti compensar.
El fons actual de repartició està compensant als que cotitzen menys en detriment dels que tenen sous més alts
Cinca proposa un doble fons. Es mantindria l’actual que permet compensar als que cotitzen menys garantint una pensió mínima, en detriment dels que més cotitzen que perceben menys del que li pertoca. El segon fons seria de capitalització. Significa que cadascú cotitza cada mes en una caixa, que podria ser gestionada per l’Estat, la CASS o un privat, i aquests diners, amb els interessos que genera, són per ell. No es reparteix res.
El president del Fons de la CASS incideix que aquesta “doble pota” permet que d’una banda es mantingui el principi de solidaritat pel qual els que cotitzen més ajuden als que cotitzen menys i al mateix temps garantiria que tothom pugui disposar d’un segon fons que l’ajudi a augmentar la seva pensió sense cedir res als altres.
L’existència de dos fons permet mantenir en un el principi de solidaritat i en el segon que cadascú cobri pel que aporta
Aquesta seria una de les mesures de major impacte que es preveu que es presentin en la reforma del model de pensions. Hi ha d’altres com l’augment de les cotitzacions (que podria estar vinculada total o parcialment al nou fons), la reducció del que genera el capital que es posa al Fons de Jubilació o retardar l’edat de jubilació. Cinca ha indicat que, quan s’engegui el debat polític sobre la reforma, la CASS farà aportacions respecte a quines creu que són les solucions més factibles.
Doncs aquest segon fins estaria molt be. Els que cotitzem ara ens veiem immersos en una estafa Ponzi d’obligat compliment per la normativa vigent
Això ja existeix per qui ho vol. No és diuen liberals.?
Els que han dut o portat a Andorra a aquesta situació, se’ls hi ha de dir que prou!. Així de simple!.
Les pensions no poden ser un negoci, ni el resultat de jornals dopats, deguts a polítiques clientelars.
Andorra som TOTS, i ens cal un veritable equilibri social, per evitar la manca de cohesió i de desafecció, originades per la maleïda cleptocràcia.
Ens cal més ortodòxia.