Joan Tuset i Sánchez, expresident de l’Associació de Diabètics de l’Alt Urgell, ha mort aquest dimecres als 68 anys. Tuset va encapçalar al llarg de catorze anys l’entitat, creada amb l’objectiu d’unir esforços entre les persones de la comarca que pateixen aquesta malaltia i donar-la a conèixer.

Tuset, nascut l’any 1954 i gerent d’una assessoria de la ciutat, va impulsar des de l’ADAU activitats com ara una caminada popular que serveix cada any per conscienciar de la importància de l’exercici físic i de l’alimentació saludable, tant per prevenir la diabetis com per controlar-la. En aquest acte anual també informava tothom sobre els hàbits que ajuden a evitar o controlar la malaltia. L’entitat té un nombre reduït de socis malgrat que, segons recordava Joan Tuset, es calcula que a l’Alt Urgell hi ha unes 1.500 persones amb diferents nivells de diabetis. Per això, Tuset reivindicava una major defensa dels interessos del col·lectiu, davant el fet que molts dels afectats prefereixen afrontar-ho de manera individual i sense tenir intercanvi d’impressions sobre la malaltia a nivell públic. Així ho ha publicat Ràdio Seu.
El dirigent també va treballar per obtenir el suport dels professionals mèdics a l’hora de fer xerrades o activitats de divulgació. L’any 2017 va deixar la presidència de l’associació, que es va reactivar l’any següent, quan en va assumir la direcció la infermera urgellena Anna Gómez, amb la col·laboració del CAP de la Seu i de Pedriatria dels Pirineus.

D’altra banda, aquest dimecres també s’ha conegut la mort de Joan Vázquez, expert en gnomònica i responsable de Pyrene EAMAG, un equip multidisciplinari dedicat a la investigació de la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell des d’una perspectiva astronòmica i antropològica.
Els darrers anys, Vázquez havia dut a terme diverses recerques i activitats divulgatives per donar a conèixer la singularitat de la Catedral pel que fa a l’entrada de la llum solar al recinte en diferents moments de l’any, especialment durant el solstici. Des de Pyrene EAMAG també explicava aspectes pocs coneguts sobre la història del temple urgellenc i el seu valor arquitectònic, artístic i cultural. Recentment, aquest mes passat, Joan Vázquez va intervenir a la taula rodona ‘Posem-nos en hora a la Seu d’Urgell’, en què es va parlar de la reforma horària i es va defensar la necessitat d’adaptar els horaris al ritme de llum i foscor de la rotació de la terra.
Fotos: Arxiu de Ràdio Seu.