L’avortament farmacològic ja és possible a la Seu des d’avui

La posada en marxa d’aquesta nova prestació evitarà desplaçaments fora de l'Alt Pirineu

La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ofereix des d’avui dilluns el servei d’interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) per la via farmacològica com a part de la seva cartera de serveis. La posada en marxa d’aquesta nova prestació evitarà desplaçaments fora de l’Alt Pirineu a les dones que sol·licitin accedir a aquest tractament per aturar la gestació.

Després de rebre l’acreditació per part de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària (DGORS) del Departament de Salut aquesta tardor, el de la Seu d’Urgell es converteix en el tercer hospital de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran que administra el tractament. L’1 de març passat, l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, va començar a oferir-lo. I al cap d’un mes i mig, el 19 d’abril, ho va fer l’Hospital de Cerdanya, a Puigcerdà, segons Ràdio Seu.

Des de llavors, 29 dones han accedit a aquest tractament a la Regió. Ara s’hi afegeix la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. De la seva banda, l’Espitau Val d’Aran continua amb els tràmits administratius per obtenir la corresponent autorització sanitària i poder incloure el servei dintre de la seva cartera de serveis. Quan això passi, els quatre hospitals de la regió pirinenca ja disposaran d’aquesta opció.

L’alcalde de la Seu d’Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Francesc Viaplana, ha valorat com “una molt bona notícia” l’anunci fet pel Departament de Salut “per garantir un dret de les dones”. En declaracions a RàdioSeu, Viaplana ha afirmat que es demostra així que no han volgut “mirar cap a un altre costat”, sinó que l’Ajuntament “l’ha afrontat i l’ha posat sobre la taula del Patronat”. El batlle urgellenc també ho valora com “una manera d’equilibrar el territori” i, en aquest cas, “evitar que les dones hagin de marxar a altres llocs per fer aquest procediment”, i conclou que “s’ha fet la feina i ara ja en tenim el resultat”.

Aquest nou servei se suma al conveni que el Departament de Salut ha posat en marxa aquest octubre amb la Clínica MiNovAliança, a Lleida, per garantir la possibilitat de practicar avortaments quirúrgics a les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran. Diversos col·lectius feministes havien reclamat aquesta possibilitat i, a més a més, exigien que es pogués fer en centres públics, i no mitjançant un acord amb una clínica privada.

Tot i això, segons ha informat Segre, en aquest primer mes aquest centre no ha rebut cap petició per a aquest tipus d’intervenció. MiNovAliança ha atès un total de vuit dones, però cap d’elles no ha demanat el mètode quirúrgic sinó que ha optat pel farmacològic, el mateix que des d’ara s’oferirà a la Seu d’Urgell. Des de Salut justifiquen aquest acord perquè, a la demarcació de Lleida, la totalitat dels professionals (29) que podrien practicar interrupcions quirúrgiques de l’embaràs s’acullen al dret d’objecció de consciència.

D’altra banda, Arran Alt Urgell ha publicat aquesta tarda un comunicat en què es felicita de l’anunci fet pel Departament de Salut pel que fa a la incorporació de l’avortament farmacològic al Sant Hospital. El col·lectiu ha recordat les campanyes dutes a terme tant per a aquesta petició com per reivindicar aquest dret a Andorra, en col·laboració amb grups com Feministes Alt Urgell. Des d’Arran afirmen que aquesta passa ha estat complicada de fer pel “paper del Patronat com a òrgan directiu dins de l’hospital comarcal” i el fet que “sovint han amenaçat de deixat el Patronat”. L’altra dificultat que  creuen que hi ha és “la privatització del sector”, juntament amb l’objecció de consciència expressada per tots els especialistes de la sanitat pública a la demarcació. Tot i aquest avenç, la formació anticapitalista ha reiterat que segueixen reclamant que el Sant Hospital també pugui oferir l’avortament quirúrgic.

Notícia següent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.