La vacunació amb el viral d’AstraZeneca es reprendrà la setmana vinent, segurament el dimecres, després de l’aval que ha rebut aquest fàrmac per part de l’Agència Europea del Medicament. Així ho ha proposat el Ministeri de Sanitat a les comunitats autònomes. Abans ha de reunir-se la ponència de vacunes i la comissió de salut pública per a determinar els grups de risc, si poden definir-los, i les edats que podrien quedar fora de l’injectable de la farmacèutica anglo-sueca. Alguns països europeus també han anunciat que reprenen la vacunació amb AstraZeneca. Entre ells estan, Alemanya França, Itàlia, Bèlgica, Bulgària, Holanda, Portugal, Letònia, Lituània, Eslovènia o Xipre que ja han anunciat que seguiran amb el pla de vacunes.
Les recerques realitzades per la EMA només han trobat un grup de risc de les trombosis cerebrals que van acompanyades d’una disminució de les plaquetes, el de les dones menors de 55 anys. De moment, es desconeix si aquest ampli grup podria quedar exclòs de la vacunació amb AstraZeneca. “Això ens ho diran els tècnics”, van indicar fonts de Sanitat. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Argimon ha detallat que aquest dissabte la Comissió espanyola de Salut Pública es reunirà per analitzar com es reprèn la vacunació amb AstraZeneca, i si cal excloure a alguns col·lectius; preguntat per si es plantegen deixar fora a dones menors de 55 anys -les més afectades pels esdeveniments trombòtics- ha contestat que “és aviat per a dir-ho”.
El cas de la mort d’una professora de Màlaga vacunada contra el coronavirus havia disparat les alarmes entre el personal docent i altres cossos que havien rebut la immunització d’AstraZeneca. Però ja es coneix un resultat preliminar de l’autòpsia clínica realitzada a la professora de Marbella, morta per una hemorràgia cerebral dues setmanes després de posar-se la primera dosi. Els estudis preliminars realitzats aquest dijous no han detectat trombos en el cos i apunten al fet que la causa de la defunció no seria l’administració d’aquesta vacuna.