Aquest dilluns s’ha presentat a Bellver de Cerdanya la Plataforma Stop Jocs Olímpics, que vol “aglutinar el conjunt de pirinencs i pirinenques contraris als JO d’Hivern per organitzar-nos i aturar-los”, segons han manifestat en aquest primer acte. El col·lectiu, encapçalat pel regidor de la CUP a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell Bernat Lavaquiol, ha avançat que pel final del mes d’octubre tenen previst dur a terme una “mobilització” a la Cerdanya per mostrar el seu rebuig a la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona 2030. Prèviament, volen fer “diverses reunions per organitzar les veus opositores”.
A la roda de premsa, Lavaquiol ha reclamat novament al Govern català “transparència” i “que es faci pública la relació d’infraestructures que es construiran” per a l’esdeveniment, en cas que la proposta pirinenca fos l’escollida, com també “amb quin pressupost compten aquestes actuacions” i “quin pressupost públic s’hi destinarà”.
Pel que fa al procés participatiu, que el Govern ha anunciat que durà a terme al territori pirinenc per constatar el suport al projecte i recollir-hi propostes, Stop Jocs Olímpics vol que es faci un “referèndum” i exigeixen “que s’hi posi data”, perquè entenen que aquest mètode “ha de servir per mesurar el suport que dóna la ciutadania a la candidatura olímpica”. A més a més, volen que la votació sigui “vinculant”.
Quant fa a l’àmbit territorial que hauria de tenir aquesta consulta, la proposta d’Stop JO és que que, a banda de les comarques de l’Alt Pirineu (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà) i de l’Aran, també s’hi inclogui la població de dues altres comarques de muntanya: el Berguedà i el Ripollès. En canvi, en aquesta llista no hi inclouen el Solsonès. Lavaquiol justifica la petició perquè considera que el Berguedà i el Ripollès també són entre “les comarques afectades” pel projecte. En aquest sentit, la plataforma exigeix que, fins que la proposta no sigui aprovada o rebutjada en referèndum, hi hagi una “paralització immediata” de les obres que consideren “vinculades” a la candidatura, entre les quals assenyalen l’ampliació de Coll de Pal i el desdoblament de la carretera C-16 entre Berga i Bagà.
Reclamen diversificar l’economia pirinenca
En aquesta compareixença, d’altra banda, el també regidor urgellenc ha justificat el fet de fer-la a la Cerdanya, i la previsió de preparar una mobilització en aquesta mateixa comarca, perquè volen “evidenciar” que el que qualifica de “monocultiu turístic” contribueix a “expulsar les veïnes del Pirineu”. Segons Bernat Lavaquiol, “pisos turístics i segones residències obren la porta al mercadeig amb el preu del lloguer” i dificulten “l’accés a un habitatge lliure”, segons Ràdio Seu.
En aquest sentit, la formatgera Helena Guillén, una altra impulsora de la plataforma, defensa que “cal deixar d’impulsar el monocultiu turístic i diversificar l’economia”, perquè creu que actualment l’Alt Pirineu és “un parc temàtic” i necessita “abandonar el monopoli turístic” i “invertir en sectors necessaris per a la vida”, entre els quals esmenta “sectors productius, serveis a les persones i conservació de la biodiversitat”, a més de “deixar d’ignorar l’emergència climàtica”. Tot i aquestes afirmacions, Guillén ha negat que estiguin en contra del sector turístic i de serveis, principal pilar econòmic de la Cerdanya i de bona part del Pirineu.
||*|| Visca els Països Catalans !!!