El ministre espanyol de sanitat Salvador Illa proposa un confinament general (no tan dur com el del març) de les ciutats de l’estat veí que superin més de 500 nous contagis en els últims catorze dies. L’estadística sobre contagis per habitant en els darrers set dies en Andorra es troba en 367 i en 704 en els darrers catorze (200 per sobre del límit fixat per Illa). És el primer país europeu en aquest índex, molt per davant de la resta. Multiplica per 2,5 les xifres d’Espanya. És precisament aquesta estadística la que ha portat a molts països a posar Andorra com a zona d’alt risc de contagi. Les estadístiques, però són enganyoses i la situació és molt millor del que sembla. Si només s’agafa el 704 com a nombre de contagis per cada cent mil habitants en els últims 14 dies, l’escenari és tan terrible com el de Madrid (en xifres similars). Però, en realitat, no té res a veure.
Hi ha tres factors que mostren que l’altíssim índex de casos és fruit d’una conjuntura molt específica. El primer i més evident és l’impactant nombre de proves que s’estan fent per detectar el virus. Només les Illes Fèroe, en tot el planeta, està per sobre del Principat. És simple lògica . A major nombre de tests, més positius acabaran sortint a la llum. Si ho fas de forma intensiva, amb cribatges gairebé massius en un territori petit amb menys de 80.000 habitants, surten a la llum molts casos asimptomàtics o amb simptomatologia lleu. Són els casos que en altres països, que fan menys tests per habitant, majoritàriament no s’arriben a detectar. Passen la malaltia sense adornar-se’n i no entren en les estadístiques.
El segon factor important, relacionat amb el primer, és el percentatge de proves que estan sortint positiu. Al Principat s’està al cinc per cent, mentre que la situació és preocupant a partir del 10%. I Madrid ha estat donant el 19,7%. Vol dir que gairebé una de cada cinc proves és positiva. A Andorra una de cada vint. I això passa perquè en d’altres països les proves es fan majoritàriament a persones amb símptomes o exposades de forma molt clara a un contagi. Al Principat, simplement a tothom que vulgui i de forma gratuïta.
El tercer factor, i possiblement el més important, és a quanta gent la malaltia li provoca una afectació greu. La forma més fàcil de mesurar-ho és comptar quin percentatge de pacients acaben en ventilació mecànica respecte al nombre d’aparells d’intubació. Andorra compta amb 52 ventiladors mecànics i només hi ha una persona intubada (i com millora s’espera que en els pròxims dies sigui donada d’alta). La pressió sobre el sistema sanitari és mínima. Si es compten els llits hospitalaris preparats per a la Covid, es disposa de 79, més altres 22 al Cedre. Superen els 100. L’ocupació actual és de l’11,9%. I a l’UCI és del 5% comptant amb dues persones ingressades i 38 llits disponibles.
El ‘704’ s’ha de reduir peremptòriament perquè fa molt de mal a l’exterior. Es podria pensar que la quantitat ingent de tests en un país turístic és com disparar-se al peu. No és cert si la salut és el més important perquè un ampli cribatge detecta els casos de forma precoç, evita complicacions a la majoria de pacients i és un tallafocs perquè el virus no entri en zones sensibles com les residències.
El millor que pot fer el Govern és treballar intensament per reduir l’índex de contagi de cada pacient per sota d’1 abans que comenci la temporada d’hivern. L’esperada arribada massiva de turistes, especialment espanyols, s’ha de fer amb el virus el més net possible. La població es multiplicarà de cop i el risc de descontrol del virus es dispararà. L’únic camí és aplanar la corba (o reduir-la) el màxim possible en els dos mesos següents i esperar que la vacuna arribi a partir del desembre, conscienciar a la població perquè se la posi i es comenci a crear, finalment, un mur infranquejable per a la Covid-19.
Ricard Poy
Si aquestes dades es confirmen i podem dir que avui es detecta el 75% dels casos, és possible què molts menys i ens mirem les dades de morts ara, què entre gener i maig va ser de ben segur el doble de les anunciades, podem dir què el 60% de la població andorrana ja ha passat el virus i estem dins la immunitat de grup què es busca?
En la primera onada les proves van mostrar que més de 9.000 persones tenien immunització. Més de deu vegades els positius detectats i col·locats en les estadístiques. Però es troba molt lluny del 60%.