El debat sobre els tests massius de saliva als turistes durant la temporada d’hivern està damunt de la taula. No hi ha un posicionament consensuat i és una decisió que és possible que tingui una gran transcendència. L’argument favorable a fer els tests es basa en dos grans pilars. D’una banda es vendria Andorra publicitàriament com un destí ‘segur’ on tothom que vulgui es podrà fer la prova. Se suposa que gratuïtament perquè pagant és molt possible que a finals de novembre o principis de desembre, tal com evolucionen els avenços en detecció, el test estigui a cada farmàcia a un cost assequible. A hores d’ara és només una previsió, però sembla plausible si es té en compte que el preu actual del test és d’uns cinc euros. El segon gran argument és la protecció dels empleats del sector turístic. Hi ha por que es disparin els contagis dins de les plantilles amb l’arribada de turistes i s’hagin de confinar empleats i contactes. A algunes empreses aquesta opció els posaria en una situació complicada per continuar donant el servei.
Els tests ràpids als visitants poden ser, però una bomba de rellotgeria. Bàsicament Andorra passarà de tenir 78.000 (habitants) problemes potencials amb el virus a tres milions (un milió si només es fa als que pernocten). El problema és només un, però definitiu: que passa amb els positius. D’entrada, si es decidís fer els tests a la frontera, seria un caos de dimensions incalculables. Cada cotxe amb un positiu hauria de fer marxa enrere i la publicitat seria nefasta. Qui s’arriscaria a venir fent hores de cotxe? A més no podria ser obligatori. I una part important dels que tinguin el més mínim dubte difícilment s’arriscarà a tirar enlaire les vacances (les de tota la família) abans de començar-les. Quan arribi un autocar de l’aeroport o amb un grup de visitants si un dona positiu es confinarà a cinquanta persones? Als d’aquí se’ls deixa passar i els altres s’envien cap al país d’origen perquè facin el confinament a casa seva?
Si es fan les proves a l’hotel o a l’apartament turístic que passarà amb els positius? Se’ls confinarà deu dies a encara que tinguin només un cap de setmana. Se’ls deixarà estar el cap de setmana i al tercer dia se’ls envia cap al país d’origen? S’habiliten hotels buits per com a zona Covid per a turistes? Se’l fa acompanyar per la policia a la frontera per garantir que marxi? Es fa guàrdia a l’entrada per evitar que surtin mentre estan confinats? El potencial tractament el paga el Govern d’Andorra?
Només que s’acabin fent tests a un milió de persones que pernoctin durant la temporada d’hivern és possible que hi hagi entre un 5 i un 10% de positius, tenint en compte l’alt índex de contagi a Espanya i França. Cada positiu tindrà possiblement de mitjana una o dues persones que han vingut amb ell. És una simple hipòtesi però igual el nombre de problemes és de 200.000 durant tota la temporada. Cadascun amb la seva casuística diferent. I hi haurà que es resignaran, que es rebel·laran, que s’enfadaran, que publicaran cartes als mitjans… encara que hagin estat d’acord prèviament a fer-se un test.
Pel que fa a les pistes la situació és menys complexa sempre que només es demani la prova per entrar en les zones de bar o espais tancats. Caldrà molta paciència i molta disciplina si es vol permetre l’esquí sense tenir una prova del resultat negatiu. En els telecadires i telecabines caldrà funcionar per nuclis de convivència. Pot ser desesperant, però és factible. Si s’exigeix el test per comprar el forfet, hi haurà problemes. Què passarà amb els positius? S’aplicarà una espècie de dret d’admissió? Qui no se’l vulgui fer se li dirà que se’n torni a València amb tots els que ha vingut? Es farà llavors amb els casos un rastreig de contactes entre turistes?
Entenc que s’insti a una aplicació massiva de tests, però cal analitzar quines seran les conseqüències pràctiques. És obrir la capsa de Pandora, amb un percentatge alt de possibilitats que les bones intencions es girin, en contra. Cal tenir en compte la condició humana i en cada cas positiu hi haurà un problema potencial. Un problema que primer serà per als negocis, però immediatament per a l’Estat. Andorra obligarà els turistes positius a confinar-se? Els acompanyarà a la frontera? Els deixarà que transitin lliurement pel país quan se sap que són positius?
Afortunadament les decisions depenen de gent que hi entenen molt més, amb experiència i amb dades. Personalment, el millor camí passa per un testeig massiu i constant dels ciutadans d’Andorra.Tinc clar que molta gent no compartirà el posicionament i considerarà que, si no fem tests als visitants, estarem posant en risc la salut.
Ricard Poy
Tot plegat es de molt mal fer, posem s’hi tranquils, la crisi sanitària tal com la coneixem te pinta d’anar per llarg. Però el que mes em preocupa es la crisi econòmica, ja ha ensenyat la pota, i encara no a arribat de veritat.
Per evitar la depressió total sabent que el pitjor està per arribar a més dependre vitamina C 200mg en concentrat a cada hora hem decidit apendre de memòria totes les cançons de Txarango. Des del primer disc que va neixer a Africa fins el d’estrena deventiales. És hora de tornar a casa pels infinits camins del món ens seguirem troban potser amb un altre nom ……….. per la vida compartida!
Si apliqués la teva teoria a la SIDA, vol dir que millor no utilitzar el preservatiu.
És difícil veure cap relació entre aquesta afirmació i el contingut de l’article.