La lliga ENDESA ACB ha triat la ciutat de València per a albergar la fase final de la Lliga ACB, que es jugarà entre els 12 primers equips classificats en la competició regular i no entre els 8 com és habitual, el mes vinent. Gairebé amb tota probabilitat, entre el 17 i el 30 de juny. Tot això s’ha decidit aquesta tarda en una reunió de l’ACB.
El València Basket lluitava per ser amfitrió amb Madrid, Barcelona, Almeria, Andorra, Gran Canària, Madrid, Menorca, Navarra, Tenerife i Saragossa, però té alguna cosa que cap altra pot oferir: L’Alqueria del Basket. I és que si en el plec de condicions, al marge de la pista de joc, es demanava almenys una altra auxiliar, el València Basket pot oferir fins a 13 pistes annexes a la Fonteta, nou cobertes i quatre a l’aire lliure. Una circumstància que facilitaria els entrenaments de tots els equips mantenint les mesures sanitàries oportunes i estant a escassos metres de la Fonteta, on es jugarien els partits. A més, ofereix 6 hotels per a albergar als 12 contendents.
Cap altre club pot igualar aquesta infraestructura esportiva, que també ajudaria a obtenir una bona qualificació en les exigències sanitàries, uns altres dels punts clau que valora l’ACB. I és que al marge d’analitzar com va l’evolució del coronavirus i la situació hospitalària en cada ciutat, l’ACB també ha tingut en compte les facilitats de cada candidata per a poder complir amb totes les exigències sanitàries, alguna cosa al que ajuda molt tenir un vestuari diferent per cada pista de L’Alqueria i unes àmplies instal·lacions perquè el contacte sigui mínim i es pugui mantenir la distància de seguretat.
Barcelona, Reial Madrid, Casademont Zaragoza, Iberostar Tenerife, Retabet Bilbao Basket, MoraBanc Andorra, València Basket, Kirolbet Baskonia, Unicaja, Sant Pau Burgos, Herbalife Gran Canària i Joventut de Badalona seran els equips que disputaran la inèdita resolució de la màxima competició nacional. Els altres 6 donen per acabat el curs.
Dividits en dos grups de sis, a partit únic, els dos primers de cada grup es classificarien per a les semifinals, de les quals sortirien els dos finalistes de la competició, que es jugarien el títol també a partit únic, a manera gairebé del tan reeixit format de la Copa del Rei. L’inèdit torneig tindria una durada de dues setmanes, en les quals es jugarien 33 partits en total, i amb el 10 de juliol com top
Per què el Morabanc d’Andorra, un petit país independent, que no pertany a cap de les 18 comunitats espanyoles pot participar en una competició que es va dissenyar pels equips nacionals d’Espanya? Per què no juga a La Ligue nationale de basket ? No us deixen? O, potser, no participeu perquè la LNB francesa no és una lliga que potencii, des del punt de vista del màrqueting turístic indirecte la marca Andorra, com a destí de vacances entre els francesos suficientment interessant per invertir calerons? Com coi es tenen els collons d’imaginar que la final d’una competició nacional que deixa jugar un equip estranger, per simpatia i bon veïnatge, com és el cas amb el Morabanc i com va succeir amb el Festina, es pot celebrar fora del territori nacional que en aquest cas és Espanya? Un cul pobre com Grècia d’Europa! (No oblidem que ara Europa batalla per cimentar unitat dins un nou marc fiscal comú del deute! )
S’han de tenir els collons molt grossos, molta estupidesa i cap vergonya ( no hi ha vacuna per erradicar ni l’estupidesa, ni la prepotència, ni la vergonya lamentablement) per criticar des d’Andorra la decisió de l’ACB de triar el pavelló d’un equip que juga al seu territori nacional. Per què resulta que l’ACB no és patriòticament andorrana? Tela fins on arriba aquesta competició gens esportiva que infla els sentiments nacionalistes que només ens porta a enfrontaments estúpids. I més trist veure com l’esport s’utilitza també amb lírica nacionalista.
Caray quin discurs i quines ganes de pessigar. No serà que tot és bastant més senzill? Andorra i el club intenten portar el torneig a Andorra i no se’n surten. I tampoc passa massa cosa més. La candidatura valenciana sembla bastant millor a nivell global, sobretot per diners i instal·lacions. A les preguntes sobre el patriotisme espanyol per decidir tornejos li recomano al comentarista el visionat de les finals de la Súpercopa d’Espanya de futbol celebrades a Aràbia o al Marroc. Sense mencionar que l’NBA juga partits fora de les seves fronteres. Ens posem molt rígids a vegades i potser no cal tant. L’esport espanyol ja fa molt temps que té incorporat l’esport andorrà a la seva llei. Igual que fa Alemanya amb Liechtenstein o Itàlia amb San Marino, A vegades és millor posar dades i tenir informació que opinió i adjectius.