El negoci del futbol ha posat els ulls a Andorra. Representants i agents de futbolistes estan fent peticions per residir al Principat a l’escalf de les bones condicions fiscals i perquè ja hi ha un nucli instal·lat. Des de fa un parell d’anys han anat arribant agents i representants amb comptagotes, però ara la tendència ha augmentat de forma considerable perquè el Principat s’ha convertit en un dels llocs de moda per a aquest sector.
La notorietat que ha agafat el futbol amb l’arribada de Gerard Piqué a l’FC Andorra ha col·locat el Principat en el mapa futbolístic. Ser agent o representant és un tipus de feina que no requereix la presència física en un indret concret, sinó que els professionals es mouen arreu del món per contactar clubs i jugadors.
La petita colònia d’agents, segons fonts properes al sector, ha fet molt bona propaganda d’Andorra. Per ser un país segur, amb un altíssim nivell de seguretat, amb bona connexió a internet i on no hi ha un seguiment permanent dels mitjans de comunicació. A banda, evidentment, de la menor pressió fiscal en un sector on els ingressos provenen de qualsevol lloc del planeta. El Principat és un lloc que reuneix bona part de les característiques ideals per a aquesta professió. El principal problema, segons les mateixes fonts, és la falta d’un aeroport proper que permeti desplaçaments ràpids a qualsevol lloc del món ja que els agents han d’anar a Barcelona o Tolosa per agafar els vols. Aquesta mancança, però es compensa amb els múltiples avantatges. A nivell local, la presència de molts representants pot ajudar a que jugadors joves acabin a la lliga andorrana com a primer pas per intentar el salt a les lligues europees.
Sense un control real i efectiu pel departament de tributs, amb inspeccions i auditories de comptes, així com per part de la Policia en matèria de immigració, tot això no deixarà de ser la creació d’empreses i societats fantasmes, que no deixaran ni un euro al país. Tindrem persones que només pagant la quota d’autònoms o per compte propi tindran accés a la sanitat “privada” que ofereix Andorra mitjançant la CASS. M’agradaria saber quins tributs paguen algunes empreses “instal·lades” a Andorra. Poc o res. Em sembla bé que obrim noves possibilitats de negoci i vingui gent amb poder adquisitiu, però sense un bon sistema de control, poden portar més problemes de credibilitat i prestigi pel país que beneficis. Societats pantalla per desviar fons i que no deixin cap benefici al país? No se Rick, me parece mal negocio.