La segona part de l’Informe de Mobilitat busca potenciar la promoció del vehicle elèctric al Principat. Si des del Govern s’han anat implementant els darrers anys polítiques per afavorir el transport sostenible, el cert és que durant el 2019 les matriculacions de vehicles d’aquesta tipologia han passat de 94 a 51. Per tal de trobar respostes, l’ACA ha redactat un document sintetitzat amb les principals qüestions a resoldre per tal d’afavorir la compra d’aquest tipus de transport.
La davallada en l’adquisició de vehicles elèctrics xoca amb les xifres que s’estan assolint a Europa. Només durant el primer semestre del 2020, gairebé el 70% del parc de vehicles de Noruega és elèctric, és a dir, set de cada deu vehicles utilitzen aquest combustible. A Islàndia s’ha passat del 15 al 43%, a Suècia el percentatge se situa en el 25,9% i, a Andorra, la xifra és del 0,4% en tot el 2019. Es tracta d’una problemàtica que cal posar-hi remei, ja que tal com ha indicat Sasplugas, al Principat hi ha suficients punts de càrrega (67) i s’ofereixen beneficis als compradors.
A mitjà termini, segons l’ACA, caldrà posar èmfasi en potenciar la mobilitat a peu, la utilització dels patinets elèctrics i les bicicletes no esportives, potenciar el transport públic de passatgers i, per últim, utilitzar el transport privat. En aquest punt, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, qui també ha estat present durant la presentació de l’informe, ha recordat que des del 2015 el Govern “ha impulsat moltes accions plantejades” i ha recordat l’inici del programa Engega. Tot i això, ha reconegut que la mobilitat a peu “és essencial”, de la mateixa manera que passa amb els patinets i les bicicletes, per la qual cosa serà un dels punts essencials a tractar durant la pròxima reunió de la Taula de Mobilitat.
A Noruega el sou per capità es de 5.247,00€ per més. Amb aquest salari clar que el 70% de la población pot comprar cotxes elèctrics de 30.000€.