La situació de moltes empreses andorranes s’augura molt complicada tenint en compte que el ministre de sanitat va avançar que el confinament, i per tant el cessament d’activitat, es pot allargar fins a mitjan o finals de maig. Diferents empresaris han fet saber a Poble Andorrà que les mesures de suport són positives, però insuficients. Entenen que dos mesos més pagant els salaris de forma íntegra excepte el 15,5% de la CASS -encara que el 50% sigui computable a vacances, hores extra o festius- serà impossible de mantenir per a una certa part dels negocis. A més, la baixada del turisme que es preveu que duri uns mesos fa que, un cop recuperada la possibilitat d’obrir, els faci estar en activitat limitada i només operant amb el mercat interior.
Haver d’abonar el 84,5% de tots els empleats sense tenir cap ingrés és una llosa massa gran, segons els empresaris, i els crèdits tous finalment s’han de tornar, ni que siguin a crèdit zero, i aniran directament al capítol de despeses sense cap compensació en entrades de capital. Els empresaris consultats lloen la bona voluntat de Govern i estan d’acord en l’esperit de voler mantenir tots els llocs de treball, però auguren que serà simplement impossible. La càrrega de deute acumulat, i ja entenen que hi ha empreses que la podran assumir sense esforç i altres que podran complir amb esforços, serà especialment dura per als negocis que estaven en una situació més justa o que ja tenien deutes acumulats.
L’escenari que preveuen porta a que el pla tingui dues vessants. D’una banda, el que s’ha establert per a totes les empreses a les quals els hi sigui suficient per aguantar, però ha d’haver l’opció per a les empreses que ho desitgin de poder fer Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Aquest sistema creuen que és el camí més segur per garantir la majoria de llocs de treball. La suspensió, entenen, ja la veuen bé que només s’apliqui fins que l’activitat estigui aturada i un cop es reprengui, encara que sigui a baix ritme, ja es veurà si és necessari ampliar-la en alguns casos. En cas contrari, i reiteren que veuen la bona voluntat del Govern, una part del teixit productiu haurà d’acomiadar treballadors per poder reobrir el negoci. Avisen que pot semblar una mesura dolenta per als llocs de treball, però que si s’analitza amb serenor és l’única opció per a una part dels negocis i no té sentit prohibir-la.
Els empresaris que han contactat amb Poble Andorrà són conscients de la realitat nacional i de qu no hi ha un subsidi d’atur potent com en d’altres països, però insten a que el Govern estudiï un pla que permeti compaginar els ERTO amb la realitat andorrana. Posen com a exemple a Espanya que, amb un govern socialista, el que s’ha fet és flexibilitzar els ERTO perquè és el millor camí per evitar acomiadaments massius amb l’escenari de crisi actual.
El problema es que amb una polissa bancaria a 12/18 mesos no es la solucio, i com es torna després d’aquest temps? Es pan para hoy y hambre para mañana.
Haurien de fer prestecs a 3/5 anys Per poder dilatar aquest malson en el temps, es l’única forma que moltes Empreses ho podrien assumir.
El problema no son aquests 2 mesos sino els altres 6/10 mesos de recuperació, evidentment sense arrivar on eren.
La única solució per a moltes empreses será despedir gent o tancar
Sembla bé la idea del diari.
També podrien buscar una formula exigint la corresponsabilitat de tots els llogaters dels pisos d’Andorra y aixin buscar la manera ajudar a les empreses per que no s’ofeguin amb les nòmines dels treballadors, els impagaments i totes les despeses.
Gràcies
Des l’any 2012 hem viscut una de les èpoques de mes bonança econòmica de la era moderna, temps q s’hauria d’haver aprofitat per fer guardiola ja q les crisis es van succeint en el temps, està vist q això no s’ha fet i ara la solució es enviar als treballadors a casa sense cobrar i quan tot això acabi fer-los tornar a treballar per tractar de salvar l’any. Les ajudes de govern, q no només van destinades a salvaguardar els salaris, sinó tb a no pagar lloguers, poder satisfer proveïdors, el no pagament de cotitzacions, diferiment d’impostos i d’altres haurien de ser suficients per aquelles empreses q tenen visió de llarg plaç i que han fet els deures, la resta s’hauran de preguntar sobre la seva real viabilitat, aquesta vegada, forcades per una situació sobrevinguda xo q posarà tothom al seu lloc. Andorra no es Espanya i els ERTOs per ara no son la solució!!
La recuperació economic intervindra cap al any que ve, una cop passat la temporada d estiu que tempoc aquests ultims 10 anys no es bona pero permet cobrir gastos, October I novembre molt baix I tornem a la temporada d hivern!!!
Com aguantem fins al desembre? Entinc que Govern no pot paliar als gastos fix de les empreses fins desembre, de un altre costat no estem per endeutar nos per sostenir el system, en les condicions actuales no nos queda altre que despedir 50% de les plantillas i/o pactar reducciones de sous amb els empleats per aguantar.