La llei d’ajudes aprovada dilluns pel Consell General ha aixecat dubtes en professionals de dret respecte a si és impugnable per, segons les múltiples fonts consultades, dos errors de tipus formal. Les mateixes fonts asseguren que els dos problemes són flagrants i que obren la porta a futures impugnacions.
El primer punt fa referència als dies entre que la llei s’aprova, els Coprínceps la signen i es publica per a l’entrada en vigor. La legislació va ser aprovada el 23 de març pel Consell General. Els terminis en els que l’han de signat els Coprínceps van de vuit a quinze dies, entenent que ha d’haver un termini perquè els experts de cada cap d’Estat la puguin analitzar. Sindicatura ja va tenir converses per intentar accelerar els tràmits per la urgència de l’entrada en vigor, però l’oposició frontal del Copríncep francès va aturar la iniciativa.
Els terminis, i així s’ha fet sempre des de l’aprovació de la Constitució el 1993, es fixen pel codi de l’administració. L’article 131 estableix que es compten els dies hàbils, segons les fonts consultades. Si es compta des del 23, entenent que el mateix dia va ser enviada, el 31 quan va ser signada arriba al sisè dia. I normalment l’enviament és sempre un dia posterior a l’aprovació al Consell. El termini, indiquen els experts consultats, conculca de manera formal la tramitació fixada.
El segon problema es troba en un error comès en el redactat de la llei. S’havia de modificar la legislació establerta per a les hores extra. Aquest apartat es troba en l’article 58 del codi de relacions laborals. El Consell General però va aprovar un text on l’article modificat era el 55. Els Coprínceps van enviar firmat el text amb l’errada i la Síndica Roser Suñé ha hagut de fer una correcció d’errata al BOPA amb el canvi del 55 pel 58. Aquest procediment no seria el correcte segons les fonts consultades, perquè modificaria directament el text aprovat pel Consell i signat pels Coprínceps.
El més preocupant és que una legislació que modifica de forma important d’aquest tipus de normatives que afecten a temes com el cobrament de lloguers o pagaments de salaris pugui ser impugnada en el futur, fins i tot per particulars, em el marc de judicis relacionats amb l’aplicació del pla d’ajudes.

Reproducció de la correcció feta per la Síndica Roser Suñé respecte a l’error dels articles 55 i 58.
Correcció d’errata
Correcció d’errata de l’1-4-2020, per la qual s’ha constatat un error tipogràfic en la Llei 3/2020, del 23 de març, de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2.
Havent-se constatat un error tipogràfic en la Llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, publicada en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra número 42/2020, de data 1 d’abril, es publica la correcció següent:
on hi diu:
“Article 3.1.b)
i) Hores extraordinàries i festius del calendari laboral ja meritats.
En primer lloc, es compensen amb les hores extraordinàries i amb les hores de jornades festives del calendari laboral que la persona assalariada tingui acumulades fins a la data de la suspensió d’activitat, si en té. La compensació de les hores es realitza d’acord amb les condicions que estableix l’article 55 de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, i no requereix l’acord de les parts ni el consentiment de la persona treballadora.”.
ha de dir:
“Article 3.1.b)
i) Hores extraordinàries i festius del calendari laboral ja meritats.
En primer lloc, es compensen amb les hores extraordinàries i amb les hores de jornades festives del calendari laboral que la persona assalariada tingui acumulades fins a la data de la suspensió d’activitat, si en té. La compensació de les hores es realitza d’acord amb les condicions que estableix l’article 58.2 de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, i no requereix l’acord de les parts ni el consentiment de la persona treballadora.”.
Casa de la Vall, 1 d’abril del 2020
Roser Suñé Pascuet
Síndica General