Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia, Irvine, ha descobert, gràcies a dades satel·litàries d’alta resolució del Servei Geològic dels Estats Units de les últimes dues dècades, que les temperatures de la superfície el desert de Lut a l’Iran i el desert de Sonora a Amèrica del Nord poden aconseguir temperatures aclaparadores de fins a 80,8 ° C, encara que el desert de Lut té calor més constant.
El desert de Lut ocupa el primer lloc quant a la temperatura de la superfície terrestre més alta del món. Entre 2002 i 2019, va comptar regularment amb extrems aclaparadors, probablement perquè està situat entre una cadena de muntanyes, que atrapen l’aire calent sobre les dunes. En 2005, les dades inicials van trobar que la regió va aconseguir els 70,7 ° C, encara que els autors d’aquest nou article diuen que probablement és una subestimació i que la temperatura real anés molt més alta.
Des dels estudis anteriors, la NASA ha actualitzat el seu programari de satèl·lits, la qual cosa permet una millor detecció de les temperatures de la superfície terrestre. Usant aquesta nova actualització, els investigadors afirmen que les temperatures en el desert de Lut són en realitat 10 graus més altes del que es creia.
El desert de Sonora, que limita amb els Estats Units i Mèxic, també pot aconseguir temperatures extremadament altes, encara que això ocorre amb menys freqüència que en el desert de Lut, probablement a causa de la seva baixa elevació. Es troba principalment en una ombra de pluja, i la baixa elevació d’aquest desert significa que l’aire té poques possibilitats d’elevar-se i refredar-se.